Pomidory faszerowane szynką

autor: , kategoria: przekąski na zimno , dodano: 2010-01-11
  • Pomidory faszerowane szynką

Składniki:

  • pomidory [8 szt.]
  • szynka [8 plastrów]
  • jajka [4 szt.]
  • majonez [8 łyżeczek]
  • natka pietruszki [0.5 pęczka]

Przygotowanie:

Jajka ugotuj na twardo, a po ich ostudzeniu pokrój na drobna kostkę (nie musi być starannie). Szynkę również pokrój w kwadraciki.

Pomidory umyj, zetnij wierzchy i wydrąż miąższ (ja używam specjalnej łyżeczki - tak jest najszybciej). Postaw do góry nogami, aby sok wyciekł.

Do miski włóż majonez, jajka i szynkę. Dokładnie wymieszaj.

Masą napełnij pomidory i obsyp drobno posiekana natka pietruszki.

Ja podaje na liściach sałaty - dla kontrastu, ale sprawa podania zostaje otwarta... Jeśli zauważysz, ze pomidory nie chcą stać, tylko się kołyszą - delikatnie zetnij 2mm od spodu, aby uzyskać płaską powierzchnię.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciastka dyniowe

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe