Kluski leniwe

autor: , kategoria: kluski , dodano: 2009-10-29
  • Kluski leniwe

Składniki:

Przygotowanie:

Ser zemleć w maszynce, wymieszać z żółtkami, dodać mąkę i ubite na sztywną pianę białka. Na posypanej mąką stolnicy uformować wałek, pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Kluski gotować w dużej ilości lekko osolonej wody. Kiedy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową. Zrumienić bułkę tartą na suchej patelni, dodać masło, rozpuścić je i polać leniwe pierogi.

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 12 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • shiral, 2009-12-15 09:39:41
    shiral
    3
    Kocham kocham kocham leniwe kluski. Dobrze dobrany twaróg to podstawa, jeśli będzie za kwaśny to nawet jak doda się tonę cukru nic mu nie pomoże. Tak więc proszę zwracać na dobór twarogu przy robieniu tego wspaniałego przysmaku.
  • Ashira, 2009-12-18 15:40:36
    Ashira
    1
    mój luby aby podbić moje serce przygotował mi kiedyś pierogi leniwe polane śmietanką i posypane cynamonem...
    no i tak jestem z nim już kolejny rok, to chyba wystarczająca rekomendacja dla ich smaku?
  • eweska, 2009-12-19 14:45:20
    eweska
    -1
    Mój smak dzieciństwa, pamiętam jak babcia zawsze nam robiła leniwe, smaczne bardzo
  • pysiamn, 2010-01-03 20:09:46
    pysiamn
    Cudownie że się tu znalzały Uwielbiam i dawno nie robiłam muszę to nadrobić ! I popieram dobry twaróg to klucz sukcesu ....i obowiązkowo bułeczka na masełku
    U mnie w domu sąfani co polewają jeszcze śmietaną
    Komentarz
  • pysiamn, 2010-01-03 20:10:05
    pysiamn
    1
    ocena zapomniana sorkiiii do opisu wyżej
  • Martilla, 2010-02-14 22:05:58
    Martilla
    2
    Jako dziecko mogłam je jeść na okrągło. Ostatnio trochę rzadziej goszczą na moim stole, ale za każdym razem smakują wyśmienicie. Jem albo z bułką na masełku albo polane śmietaną z cukrem
  • karolinusienka, 2010-02-25 00:47:54
    karolinusienka
    1
    uwielbiam skoncze tylko dietke i sobie zrobie ) kocham pod kazda postacia! to jest smak dziecinstwa
  • Wojtusia, 2010-03-05 09:07:52
    Wojtusia
    2
    U mnie leniwe robi się z dodatkiem ziemniaków, są takie trochę bardziej kopytkowe, z samego sera nie robiłam, ale wypróbuję na pewno. I wrzuca sie je na wrzącą wodę, bo moze ktoś nie wie
  • skimos, 2010-03-05 09:49:59
    skimos
    0
    Uwielbiam Moja babcia zawsze je robiła, ja też mam ten przepis Tak jak napisała Wojtusia, dopisz że się je wrzuca do wrzątku i gotuje aż wypłyną.
    Mniaaaaam
    Pyszne z cukrem i rozpuszczonym masłem, z bułką tartą na maśle i z cukrem i śmietaną. Palce lizać!
  • m0nia1986, 2010-03-10 19:44:24
    m0nia1986
    0
    Wspaniale, ze i na NIE znalazlo sie tu miejsce
    Sa proste i szybkie w przygotowaniu, mozna je zjadac na WIELE sposobow, uwazam, ze nie tylko na slodko

  • ignorantka007, 2010-06-01 15:04:19
    ignorantka007
    1
    Zrobiłam, wyszły przepyszne, ja podałam z cukrem i śmietanka, ale myślę, że równie dobrze smakowałyby z jakimś sosikiem.
  • ImmortalLover, 2010-06-18 19:07:59
    ImmortalLover
    1
    Mnie nawet z kwaskowym twarogiem smakują lubię z dobrze zaromienionym masłem
  • klada, 2010-06-18 19:18:42
    klada
    Ja zrobiłam je, ale były takie lejące się, że aż musiałam dodac mąki, aby móc je jakoś uformowac Nie wiem od czego to zależało.
    Kiedyś pewnie zrobię jeszcze raz, może się tym razem uda
    Komentarz
  • LadyMidday, 2016-07-01 22:26:42
    LadyMidday
    0
    Ilość mąki jest git, żeby się nie kleiły wystarczyło dobrze obtoczyć wałek mąką i wyszły takie delikatne. Pychota

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe