Jabłka migdałowe

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-11
  • Jabłka migdałowe

Składniki:

  • jabłka [6 szt.]
  • migdały [7 dag] ((zmielone))
  • sok z cytryny [1 szt.]
  • śmietana kremówka [1 szklanka]
  • cukier [10 dag]
  • masło ((do posmarowania))
  • chleb tostowy (6 kromek)

Przygotowanie:

Na prawdę warto spróbować!

Jabłka obrać i wydrążyć usuwając gniazda nasienne (ja wykrawam specjalną łyżeczką jak najwięcej, żeby dużo nadzienia weszło ;) ). Od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.

Zmielone migdały (ewentualnie te w płatkach, ale z mielonymi wychodzi niebo...) połączyć z połową cukru i śmietany. Masą napełnić jabłka.

Tosty posmarować masłem (ja odkrawam jeszcze skórki - polecam!) i ułożyć na dnie blachy (warto położyć pergamin - mniej czyszczenia i tosty się nie przypalą) masłem do dołu. Na każdej kromce umieścić jabłko i piec przez 20min w temperaturze 200 stopni.

Deser podawać ciepły, polany pozostałą śmietaną zmieszaną z cukrem.

Mniam! A jak ktoś myśli, że tosty nie pasują... spróbujcie! Są... niespodziewanie smaczne!

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dyniowe pancakes

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
     Krokiety z rożków waflowych (nadziewane mięsem i pieczarkami)
  • Mniam: 3
    Racuchy na jogurcie:hit ekspresowej kuchnii
  • Mniam: 1
    Bajaderki czyli sposób na zakalec, lub jak kto woli ciastka z resztek  ;-)
  • Mniam: 1
    Panna cotta