Pyszne ciastka z marmoladą różaną

autor: , kategoria: ciasteczka, kuchnia polska , dodano: 2010-01-11
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne ciastka z marmoladą różaną
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Pyszne ciastka z marmoladą różaną
  • Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pyszne ciastka z marmoladą różaną
    Mniam: 3
    Mniam zdjęcie! Pyszne ciastka z marmoladą różaną

Składniki:

Przygotowanie:

Chciałabym się z Wami podzielić rewelacyjnym przepisem na ciasteczka kruche z marmoladą różaną. Robi się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają :)
Robimy je z narzeczonym :) dość często. Przepis jest na prawdę prosty. Z tej ilości wychodzi 1 bardzo duża blacha ciasteczek (taka, co jest dodawana do piekarników - na całą szerokość) - dla nas to i tak mało, więc robimy z podwójnej porcji :D


Musimy zagnieść ciasto.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito na stolnicę. Jak nie mamy sita - to trudno, ale zawsze lepiej przesiać. Dodajemy margarynę i siekamy nożem. Jak margaryna będzie już posiekana (małe kawałeczki) dodajemy 2 jajka i śmietanę. Zagniatamy SZYBKO ciasto rękami. Szybko dlatego, że od rączek ciasto będzie się robiło ciepłe i bardziej się będzie kleiło :) więc w miarę szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki na około 30 min.

Wałkowanie i krojenie ciasta.

Jak ciasto jest już zimne, wałkujemy je na stolnicy na grubość około 5 mm. Oczywiście robimy to na oko ;)
Bierzemy nóż i kroimy ciasto na kwadraty. W oryginalnym przepisie było, że na około 5x5 cm ale nie przejmujmy się tym, nam wychodzą często prostokąty i ciasteczka są pyszne :)

Marmolada i sklejanie ciastek

Zdecydowanie najlepsza jest marmolada różana z Biedronki :) - próbowaliśmy już różne - ale ta jest zdecydowanie naj. Musimy ją wymieszać, bo w pojemniku jest twarda w 1 kawałku i ciężko by ją było nakładać.
Na każdy środek kawałka ciasta dajemy niecałą łyżeczkę marmolady. Nie dawajmy zbyt dużo - bo przy pieczeniu nam wypłynie. Teraz bierzemy 2 przeciwległe rogi ciasta i sklejamy. MOCNO sklejamy - bo inaczej nam się pootwierają w piekarniku. (Wiem co mówię :D )

Pieczenie

Układamy na blachę. Ja daję na papierze do pieczenia. Jak zapełnimy całą blachę musimy roztrzepać 1 pozostałe jajko i każde ciasteczko smarujemy żeby nam się ładnie zarumieniło.
Pieczemy w temperaturze około 150-160 stopni przez 10-15 min. Wszystko zależy od piekarnika - więc czuwajmy nad nimi i sprawdzajmy! Jak się zarumienią - wyciągamy.Oczywiście wkładamy do nagrzanego piekarnika.

Ciastka są pyszne jeszcze ciepłe, ale i na następny dzień (jeśli dotrwają :D) Można je więc przygotowywać dużo wcześniej.

W składnikach nie ma cukru i tak ma być! Marmolada jest słodka i to wystarczy.

Zapraszam więc do pieczenia :)

Całość powinna zająć nam około:
Wyrobienie ciasta 5-10 min
ciasto w lodówce 30 min
sklejanie 20 min
pieczenie 15 min

więc sam czas przygotowania około 30 min

SMACZNEGO!!!

    Śr. ocena: 4.70 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 3

Komentarze

  • truskawkowawiosna, 2010-01-11 21:14:42
    truskawkowawiosna
    2
    ciasteczka są przepyszne, polecam! powinny zasmakowac rowniez osobom, ktore generalnie nie szaleją specjalnie za slodkosciami. ja nie lubie marmolady rozanej, ale w tym wydaniu-ubóstwiam i mogę je jeść i jeść. brawo za dokladny opis przepisu
  • Barbra18, 2010-02-02 12:50:05
    Barbra18
    3
    jak tylko je zobaczyłam wiedziałam ze będą pyszne, dlatego zrobiłam podwójną porcję i wszystkim smakowało. Przepis dokładny także nic mi nie sprawiło kłopotu
  • the rock, 2010-05-09 15:09:29
    the rock
    1
    Pyszne, kruche ciasteczka które na prawdę znikają w zaskakującym tępie
    Przepisz łatwy, składniki dostepne i rewelacyjny efekt.
    Ciasto nie jest słodkie bo nie ma w nim cukru ale jeśli ktoś wpli słodsze to robię wtedy ciasteczka w formie rogalików. Ciasto wycinam w trójkąty, zwijam i formuję rogalik a na wierzch posypuje cukrem kryształek który w trakcie pieczenia lekko się stopi.
    Dla mnie ciastka rewelacyje
  • pagka, 2010-05-13 20:57:03
    pagka
    Zrobiłam ciasteczka dzisiaj i muszę powiedzieć, że wyszły super! Odpowiedni kruche, nie przesłodzone, przez brak cukru w cieście. Większości już nie ma, razem z moim je wsunęliśmy błyskawicznie
    Komentarz
  • pagka, 2010-05-13 20:57:41
    pagka
    3
    Zapomniałam dać gwiazdek
  • Hlaskoida przy czystej, 2010-08-24 15:46:29
    Hlaskoida przy czystej
    1
    Właśnie upiekłam, jadłam jak były jeszcze gorące Są bardzo dobre, musialam jeszcze dosypać z 10 dag mąki, dodałam też aromat waniliowy, ale smak jest po prostu zdumiewający Ciasto kruchutkie, po prostu boskie
  • klaudiaphelps, 2010-09-20 19:25:36
    klaudiaphelps
    0
    Wyszły przepyszne, polecam!
  • NightButterflyVIP, 2012-12-19 02:15:00
    NightButterflyVIP
    0
    ja robię identyczne, z dowolną marmoladą, ale z mniejszej ilości składników tzn ze szklanki piwa, 4szkl. mąki, 2 kostek masła i marmolady Po prostu łączę mąkę, margarynę i piwo, ugniatam i odstawiam do lodówki na minimum 1h, po czym rozwałkowuję, wykrajam kółeczka, na środek których daję po ok. łyżeczce marmolady, zawijam i piekę w 180 st ok 20-25 min i gotowe! Ostudzone można oprószyć cukrem pudrem pycha
  • pecynka, 2012-12-21 18:05:10
    pecynka
    Ja piekę takie ciasteczka z jabłuszkiem ,są pyszne
    Komentarz
  • Ervisha, 2012-12-23 15:07:29
    Ervisha
    robię takie ale z ciasta krucho-drożdzowego... Niezapomniany smak świat
    Komentarz
  • Lovely x3, 2012-12-25 22:36:45
    Lovely x3
    Babcia robiła takie ciasteczka
    Komentarz
  • moonia1977, 2013-06-30 18:20:58
    moonia1977
    0
    Piekłam i naprawdę są przepyszne trochę przypominają ciasto półfrancuzkie.
  • Agnieszka987, 2014-01-27 13:08:51
    Agnieszka987
    1
    Wyszly bardzo dobre Zrobiłąm je w formie ślimaczków. Ciasto jest bardzo kruche, prawie jak francuskie. Minus jest taki, że ciasto jako, ze jest bez cukru, to nie było słodkie- dało sie to wyczuć... Marmolada jednak cukru w cieście nie zastąpi... Następnym razem pokuszę się o dodanie choć odrobinę cukru.

    Piekłam w ok. 170 st. przez 30 minut.
  • cyvetta, 2014-02-06 21:59:24
    cyvetta
    0
    Czas pieczenia wyszedł mi dłuższy. Zapewne zależy od tego jak rozwałkowane ciasto. Nie lubię słodkich ciastek ale jednak do ciasta proponuje dodać trochę cukru...choć u mnie i bez tego poszły dwie porcje

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem