pierś kurczaka pod pleśniową pierzynką

autor: , kategoria: z drobiu , dodano: 2010-01-12
  • pierś kurczaka pod pleśniową pierzynką

Składniki:

Przygotowanie:

Oto niezbyt skomplikowany przepis na drób w nieco innej niż zazwyczaj postaci:

1. Piersi myjemy, odcinamy "odpadki", kroimy w kostkę lub paski (ja wolę właśnie taką wersję)

2. Ser kroimy w plasterki, masło również.

3. Na dno naczynia żaroodpornego kładziemy warstwę masła, dalej warstwa mięsa, następnie warstwa sera i tak na zmianę. Ważne jednak by ostatnią warstwę stanowił ser.

4. Pieczemy bez przykrycia ok. 30 min, w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

5. Najlepiej smakuje z bagietką, którą maczać można w powstałym sosiku.

SMACZNEGO!

    Śr. ocena: 4.83 / recenzji: 3 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • zlosliwiec, 2010-01-12 12:47:38
    zlosliwiec
    1
    Dobór sera stanowi o sukcesie tego dania
    Wersja z zapiekanym camembert trafia w mój smak. Bardzo prosty i pysznie brzmiący przepis. Brawo!
  • gaga87, 2010-01-12 13:11:15
    gaga87
    Dziękuję za miły komentarz i ocenę


    Jeszcze jedna uwaga - kogoś może zdziwić, że w przepisie nie ma żadnych przypraw. Celowo nie solę, ani nie pieprzę, uważam że to zbędne. Dzięki temu potrawa wychodzi maksymalnie delikatna. Dopiero po przygotowaniu można posypać świeżo zmielonym pieprzem, jeśli ktoś lubi ostrzejsze smaki
    Komentarz
  • paprak, 2010-01-24 00:24:21
    paprak
    2
    Dzis wyprobowalam przepis. Dlugo w sklepie rozwazalam zakup sera i padlo na brie zamiast camemberta i to byl blad. Camembert znacznie lepiej sie rozpuszcza pod panierka w innych przepisach. Brie sie raczej przypieka a nie rozpuszcza. Jednakze danie i tak wyszlo smaczne.

    Oczywiscie nie bylabym soba gdybym nie zmodyfikowala przepisu aby nadawal sie na diete SB. Polecam zastosowac camembert czesciowo odtluszczony i oliwe zamiast maselka.

    Ja swoja kure zamarynowalam w czosnku roztartym z sola na czas doslownie nagrzewania sie piekarnika.

    Kurczak wyszedl delikatny i serek rowniez, jak to brie. Pikanterii potrawie nadaje swiezo mielony pieprz i moj dodatek - buleczki pelnoziarniste pokrojone na dlugie paski i zapieczone z oliwa i rozmarynem.

    Brakowalo mi jedynie obiecanego sosiku do maczania chlebka. Brie sie spieka a nie roztapia wiec serek nalezy wybrac inny i pewnie odkroic skorke plesniowa. Nastepnymrazem moze wyprobuje starcie sera na tarce i polaczenie calosci z mozarella zeby miec pewnosc, ze wytworzy sie sosik

    Koncowa uwaga - bez wina nie da rady zjesc Zbyt obfity i wypelniajacy posilek. Czerwone wytrawne winko to mus!

    Dziekuje za po mysl na pyszna i sycaca obiadokolacje
  • gaga87, 2010-01-24 13:04:36
    gaga87
    Dziękuję za komentarz

    u mnie również obowiążkowo z winkiem ta potrwa zawsze jest podawana.

    Co do sera, najlepiej popróbować z różnymi rodzajami i samemu ocenić, który nam najbardziej pasuje
    Komentarz
  • dagwoj, 2010-01-24 21:14:45
    dagwoj
    Brzmi pysznie, dziękuję papraku za uwagi dotyczące serka, ja wypróbuję danie z błękitnym lazurem, dam znac co wyszło
    Komentarz
  • wilma 1, 2010-08-03 20:19:22
    wilma 1
    1
    Bardzo prosty przepis,przejrzyście przedstawiony.Dziś zaskoczyłam bardzo rodzinę-pochwał zebrałam wiele,dziękuję za pomysł.Skorzystałam też z opinii i wybrałam camemberta,warto było.Jedyną modyfiacją było posypanie kurczaka jarzynką bez soli i czosnkiem-po kuchni rozchodził się wspaniały zapach,a i smak potrawy był bardziej zdecydowany.No i buła z sosem to siódme niebo,szkoda,że takie kaloryczne.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe