DESER TIRAMISU

autor: , kategoria: inne desery , dodano: 2010-01-12
  • DESER TIRAMISU

Składniki:

  • jajka [6 szt.]
  • serek mascarpone [40 dag]
  • kawa [2 szklanki]
  • amaretto [100 ml]
  • cukier waniliowy [6 łyżeczek]
  • kakao
  • biszkopty [2 op.] (podłużne)

Przygotowanie:

Myjemy jajka, oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier waniliowy, ucieramy aż masa stanie się puszysta. Zaparzamy kawę, by nie co ostygła.
Do kamionkowej miski wkładamy serek mascarpone, dodajemy utarte żółtka, mieszamy na gładką masę. Białka ubijamy na sztywną piane. Łączymy serek z pianą.
Mieszamy kawą z amaretto, zanurzamy biszkopty. Układamy warstwę biszkoptów na dnie żaroodpornego naczynia, smarujemy je połowąmasy serowej i przez sitko gęsto posypujemy kakao.
Układamy drugą warstwę biszkoptów i rozsmarowujemy drugą połowę masy serowej. Posypujemy dokładnie kakao.
Gotowe tiramisu wstawiamy do lodówki na 4 godziny i gotowe.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 60 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: dżem malinowy z jabłkami

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    TARTA Z KURKAMI
  • Mniam: 4
    Tarta ze szpinakiem, boczkiem i fetą
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem
  • Mniam: 1
    Wytrawna tarta ze szpinakiem