MASA BUDYNIOWA Z GALARETKĄ
autor: beata375,
kategoria: ciasta z masą , dodano:
2010-01-12
Składniki:
- mleko [0.5 l]
- cukier [0.5 szklanki]
- cukier waniliowy [1 op.]
- żółtko z jajka [2 szt.]
- jajka [1 szt.]
- mąka pszenna [1 łyżka]
- mąka ziemniaczana [1 łyżka]
- galaretka [1 op.]
- masło [20 dag]
- budyń [1 op.] (waniliowy)
Przygotowanie:
Odlać pół szklanki mleka, resztę zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozmieszać budyń, obie mąki, jajko i żółtka, wlać do gotującego mleka i zagotować jak budyń. Do gorącej masy wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Gdy masa przestygnie, ale jest jeszcze letnia zmiksować ją z margaryną.
Zamiast galaretki truskawkowej można użyć innej w celu uzyskania pożądanego koloru i smaku.
Polecany film:
Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto winogronowe
Komentarze