krem z cebuli z grzankami czosnkowymi

autor: , kategoria: zupy kremy , dodano: 2010-01-12
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! krem z cebuli z grzankami czosnkowymi
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! krem z cebuli z grzankami czosnkowymi

Składniki:

Przygotowanie:

1. Do 1,5 l wody wrzucamy 2 kostki rosołowe i gotujemy do wrzenia i rozpuszczenia kostek. Możemy również przygotować tę zupę na rosole. W tym celu należy pozostawić czysty wywar, odcedzając mięso i warzywa.

2. Cebule przekrajamy na pół i kroimy w piórka. Wrzucamy do garnka, dodajemy olej i smażymy do złotości. Musi to być garnek takiej wielkości, by później zmieścił te 1,5 l wody.

3. Gdy cebulka jest już gotowa dodajemy do niej 3 łyżki mąki i mieszamy. Jeśli dodamy więcej, zupa będzie bardziej gęsta. Pozostawiamy chwilkę na kuchence, żeby mąka lekko się przyrumieniła.

4. Do cebuli z mąką wlewamy uprzednio przygotowany bulion. Mieszamy wszystko razem, dodajemy przyprawy i gotujemy kilka minut.

5. Zupę miksujemy blenderem, do uzyskania gładkiej, jedwabistej konsystencji. Doprawiamy do smaku, jeśli to konieczne.

6. Parmezan trzemy na tarce o drobnych oczkach.

7. Przygotowujemy grzanki - każdą kromkę chleba smarujemy wyciśniętym ząbkiem czosnku. Wkładamy do tostera i czekamy aż się zrobią. Można zrobić zwykłe, bez czosnku. Na zdjęciu wersja całych kromek do maczania, można jednak pokroić na kosteczki i wrzucić do miski, tyle że w ten sposób szybko rozmakają - ja wolę chrupiące.

8. Na dno miseczki wsypujemy trochę parmezanu, wlewamy zupę. Wierzch przyozdabiamy niewielką ilością posiekanej natki pietruszki.

Zupa wychodzi pyszna, delikatna, nieco słodkawa. W żadnym wypadku nie przypomina smaku zwykłej cebuli. Polecam spróbować i życzę smacznego!

    Śr. ocena: 4.44 / recenzji: 9 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 40 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • SELKA*, 2010-01-14 12:28:25
    SELKA*
    3
    Próbowałam, pychotka Zamiast natki pietruszki dodaję szczupiorek- zupka ma wtedy bardziej wyrazisty smak.
  • anomaly, 2010-01-15 11:20:13
    anomaly
    Ja nie próbowałam, ale chętnie to zrobię. Nie lubię grzanek z czosnkiem, więc będą bez
    Komentarz
  • hania811, 2010-01-30 13:51:03
    hania811
    5
    Polecam smażyć cebulę na oliwie z dodatkiem masła...gwarantuję że smak zmieni sie na zdecydowanie lepszy.
    Moim zdaniem nie ma sensu podwyższać kaloryczności białą mąką.
    Wystarczy dodać więcej cebuli a zupa stanie się gęściejsza bez dodatku mąki.
  • Zinerva, 2010-02-09 14:52:51
    Zinerva
    3
    Dziś wypróbowałam... zjadłam podwójną porcję z tym, że zupkę w miseczce posypałam odrobiną żółtego serka, który fajnie się ciągnął Pyszzzzzzzota!!!
    przepis fantastyczny!!! napisany krok po kroku... i oto chodzi
  • Martilla, 2010-02-13 22:36:03
    Martilla
    2
    Ostatnio jest to jedna z moich ulubionych zup. Ja dodatkowo grzanki nacieram ziołami
  • Sandra89, 2010-02-17 21:57:04
    Sandra89
    2
    Spróbowałam, pychotka
  • gaga87, 2010-02-17 22:23:44
    gaga87
    bardzo się cieszę, że Wam smakuje
    Komentarz
  • cerveza, 2010-02-17 23:02:13
    cerveza
    2
    robiłam podobnie, z tym, że zabieliłam śmietanką nie kwaśną oczywiście. jest to jedna z moich ulubionych zup
  • gabka9, 2010-02-23 22:11:14
    gabka9
    3
    Czegoś takiego szukałam! Ja jednak zrezygnuję z mąki i z kostek rosołowych (chemia!) na rzecz zwykłego wywaru z warzyw.

  • gaga87, 2010-02-23 22:25:18
    gaga87
    o tym, że bulion z kostek rosołowych można zastąpić zwykłym rosołem/wywarem z warzyw pisałam

    natomiast bez mąki obawiam się, że zupa będzie za żadka. Chyba, że dodasz dużo więcej cebuli. Albo można zmiksować z ziemniakiem, wówczas też będzie gęściejsze.
    Komentarz
  • gabka9, 2010-02-24 12:25:46
    gabka9
    Tez myślałam o tym ziemniaku, zwykle dodaję do kremów I resztę warzyw może tez zmiksuję?
    Komentarz
  • gaga87, 2010-02-24 20:23:56
    gaga87
    nie próbowałam miksować warzyw, możesz spróbować tylko nie wiem czy to nie zmieni znacząco smaku zupki? Ale nie znaczy to, że będzie gorsza, a może nawet lepsza?
    Komentarz
  • misislipy, 2010-07-26 16:58:03
    misislipy
    -1
    zupka całkiem dobra
    mnie smakuje, szczególnie z grzankami
    ale mojej rodzince nie przypadła do gustu...
  • Martusiiiiiia, 2010-07-29 12:06:20
    Martusiiiiiia
    a ma ktos pomysl co zrobic jesli sie nie ma blendera?
    Komentarz
  • gaga87, 2010-07-29 12:47:49
    gaga87
    misislipy - kwestia gustu. Cieszę się, że Tobie smakowała

    Martusiu - może być problem w takim przypadku. Nie posiadasz może takiej części do miksera? Ostatnio Pacal w programie nazywał to "żyrafą" Wkręca się to z tyłu miksera ręcznego - ja właśnie z czegoś takiego korzystam.
    Lub może przelać zupkę do blendera takiego, w którym robi się koktail z truskawek?
    Komentarz
  • Martusiiiiiia, 2010-07-29 12:54:29
    Martusiiiiiia
    aaaa no taką końcówke mam, myślalam że to sie nie przyda Zupka juz sie dogotowuje, a jak pachniiiee... mmm
    Komentarz
  • Kasiulek2, 2010-09-22 18:44:03
    Kasiulek2
    1
    zupa dobra robiłam ją już 2 razy i muszę powiedzieć, że bez sera smakuje mi lepiej.
    A grzaneczki robię tak,że kroję chleb w kostkę,smażę go na patelni i kruszę nad nim czosnek w kostce-pycha
  • Kasiaprzedlustrem, 2015-05-20 13:37:52
    Kasiaprzedlustrem
    nie znałam takiej wersji, zawsze robiłam taką francuską rosół z cebulą jakby, ale spróbuję tego kremu następnym razem. tylko muszę pamiętac
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe