pierś kurczaka zapiekana z pieczarkami, cebulą i serem
Składniki:
- pierś kurczaka [4 szt.] (pojedyncze)
- pieczarki [30 dag]
- cebula biała [2 szt.] (duże)
- majonez [4 łyżki] (tyle, aby posmarować każdą pierś)
- keczup [4 łyżki] (jak wyżej)
- sól
- pieprz czarny
- bazylia
- oregano
- ser żółty [1 kostka]
- olej [3 łyżki] (do duszenia)
Przygotowanie:
1. Filety myjemy, odkrawamy co zbędne. Leciutko rozbijamy. Oprószamy z obu stron solą i pieprzem.
2. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w półplasterki. Wrzucamy do rondelka, dodajemy olej i dusimy. (można dusić w jednym rondlu)
3. Na filety nakładamy uduszone pieczarki i cebulę.
4. Każdego z osobna smarujemy majonezem, tyle by zakryć pieczarki i polewamy ketchupem.
5. Posypujemy ziołami - bazylią i oregano.
6. Posypujemy startym na grubych oczkach żółtym serem.
7. Kładziemy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Wkładamy do rozgrzanego do temp. 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.
uwagi!
Kiedyś z braku pieczarek, zastąpiłam je marchwią startą na grubych oczkach. Również były bardzo smakowite. Gwarantuję niezapomniany smak :)
Polecany film:
Kulinarne ciekawostki 07 - pistacyje
Komentarze
Opis przygotowania przejrzysty.Nawet laik sobie poradzi.
Na pewno wypróbuję,bo lubię takie dania