Kakao Elfika ;)

autor: , kategoria: drinki, Wigilijne potrawy (Boże Narodzenie) , dodano: 2010-01-12
  • Kakao Elfika ;)

Składniki:

  • kakao [2 łyżki] (CIEMNE, gorzkie!!!)
  • mleko [1 szklanka] (zimne)
  • cukier [2 łyżeczki]
  • malibu [100 ml] (w wersji full)

Przygotowanie:

Wlewamy do garnczka zimne mleko, wsypujemy kakao i cukier.
Mieszamy rózgą, aż do momentu połączenia składników a na powierzchni ukarze się puszysta pianka.
Włączamy kuchenkę na pełen ogień i często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy kakao już prawie wykipi i zwiększy chwilowo objętość dwukrotnie (nie wcześniej) zdejmujemy garnczek z ognia i mieszając czekamy aż ciecz powróci do swoich pierwotnych rozmiarów.
Proces ten powtarzamy trzy krotnie (gotujemy aż prawie wykipi i zestawiamy).
Kakao już jest gotowe, wlewamy do kubeczka lub szklanki i dolewamy Malibu (lub nie). Polecam po bardzo mroźnym dniu :)

    Śr. ocena: 5.00 / recenzji: 5 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 10 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Soso, 2010-02-02 13:49:28
    Soso
    A co daje to trzykrotne gotowanie? Zwiększa gęstość?

    Komentarz
  • Elfik333, 2010-02-02 18:34:20
    Elfik333
    dokładnie tak (poprzez odparowanie wody)
    Komentarz
  • earring, 2010-02-02 19:58:18
    earring
    1
    Nigdy o tym nie słyszałam. Muszę wypróbować )
  • sophia84, 2010-02-03 13:40:58
    sophia84
    1
    a ja właśnie piję - co prawda w wersji soft, bo malibu akurat brak pod ręką przepyszne i rzeczywiście czuję tę zwiększoną gęstość, chyba że to siła autosugestii :P
  • Elfik333, 2010-02-03 20:24:10
    Elfik333
    uwierz to nie autosugestia! ))
    Komentarz
  • Martilla, 2010-02-16 16:29:27
    Martilla
    2
    Muszę koniecznie spróbować z tym trzykrotnym gotowaniem bo uwielbiam gęsta czekoladę.
  • anitek_15, 2010-03-02 15:45:49
    anitek_15
    1
    przepyszne !!! ja zrobiłam bez malibu, i smakuje jak roztopiona gorzka czekolada... mniam
  • Elfik333, 2010-03-03 17:38:25
    Elfik333
    bardzo się cieszę
    Komentarz
  • karolcia198506, 2010-03-07 17:45:08
    karolcia198506
    1
    Właśnie piję wersje z malibu i po prostu pycha
    Jak zobaczyłam przepis wiedziałam że muszę wypróbowac, coś mnie choroba bierze to będzie super na rozgrzanie
  • asta9126, 2014-11-07 18:36:40
    asta9126
    Przez jakiś czas robiłam kakao bez gotowania i uważałam że nie ma różnicy. Spróbowałam z tym trzykrotnym gotowaniem i zmieniłam zdanie jest przepyszne, takie przyjemnie gęste. Ja polecam najpierw rozmieszać kakao w niewielkiej ilości (ciepłej) wody/mleka.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    Panna cotta
  • Mniam: 1
    Mleko kokosowe
  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe