chow mein z kurczakiem

autor: , kategoria: makarony, kuchnia chińska / wietnamska , dodano: 2010-01-12
  • Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! chow mein z kurczakiem
    Mniam: 5
    Mniam zdjęcie! chow mein z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

na początek kilka słów o makaronie. najlepszy będzie chiński jajeczny, ale nie taki cieniutki jak noodle, tylko taki o nitkach średnicy min. 3mm. szukałabym takiego w sklepach z importowaną żywnością, choć to co jest zazwyczaj dostępne przypomina bardziej krajankę rosołową, a taki makaron się nie nadaje. jeśli nie uda się znaleźć odpowiedniego chińskiego makaronu, to może być też najzwyklejsze spaghetti, też się bardzo dobrze sprawdza.


a teraz już przepis:

filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki. przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, kilku kropel oleju sezamowego, imbiru oraz chili i zalewamy nią mięso. odstawiamy na bok. (marynaty nie powinno być za dużo, mięso nie ma w niej pływać).

przygotowujemy warzywa: marchew kroimy w słupki lub talarki, paprykę (najlepiej różnokolorową) kroimy w paseczki, odsączamy kukurydzę i kiełki. warzyw powinny być ok. 2 pełne garście.


na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej do smażenia z dodatkiem oleju sezamowego, gdy będzie naprawdę gorący wrzucamy mięso i obsmażamy z każdej strony. gdy się zarumieni ściągamy z patelni lub przesuwamy na bok w woku.

smażymy warzywa partiami, najpierw marchew i fasolkę aż zmiękną, a następnie paprykę z kukurydzą i kiełkami. całość lekko oprószamy imbirem z chili i dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso.
(warzywa nie powinny smażyć się zbyt długo żeby nie straciły koloru)

w międzyczasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. gdy warzywa są już gotowe wrzucamy makaron dokładnie mieszając ze wszystkimi składnikami. w razie potrzeby całość jeszcze doprawiamy.

na koniec posypujemy sezamem i/lub płatkami migdałów.


smacznego:)

    Śr. ocena: 4.60 / recenzji: 10 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 15 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 2

Komentarze

  • malinka118, 2010-01-13 13:11:33
    malinka118
    6
    Jedno z moich ulubionych dań. Robię bardzo podobnie tylko zamiast kiełków fasoli daję pędy bambusa i kiełki soi i nie daję fasolki szparagowej.
  • hania811, 2010-02-01 16:11:06
    hania811
    6
    Przepis czytelny. Na pewno nikt nie będzie miał problemu z wykonaniem tego dania.
    Poza tym to aktualnie moje ukochane smaki.
    Jedna rada...dodać świeżego imbiru. Szczególnie zimową porą...wspomaga układ odpornościowy i grzeje
  • gaga87, 2010-02-17 19:57:49
    gaga87
    składniki świetnie połączone ślinotok od samego zdjęcia
    Komentarz
  • Juliszka, 2010-03-25 20:08:58
    Juliszka
    2
    Czytelny przepis, piękne zdjęcie, apetyczne i stosunkowo "prawdziwe" danie - ja polecam zastąpienie oleju z pestek winogron olejem sezamowym i tak, jak napisała hania811 - imbir świeży! Zamiast pieprzu cayenne szałowe są też prawdziwe papryczki chilli.
  • trustmyself, 2010-04-12 12:23:34
    trustmyself
    0
    Aż zachciało się jeść, nie omieszkam wypróbować!
  • Apsik, 2010-04-12 12:59:56
    Apsik
    3
    Bardzo lubię chińską kuchnię za prostotę składników i niesamowitą kompozycję smakową jednocześnie. I makaron chiński uwielbiam też, fajna odmiana od popularniejszego ryżu.
    Na zdjęciu jest na 100% groszek cukrowy, bardzo popularny w tej kuchni (mój ulubiony zresztą, poznam go zawsze ) a nie fasolka szparagowa jak w przepisie.
    I imbir mielony jednak sporo się różni od świeżego, zdecydowanie bardziej lubię ten drugi.
  • catttt, 2010-04-14 00:10:11
    catttt
    miałam kiedyś przyjemność to jeść (TŻ się wysilił) ale bez płatków migdałowych i sezamu. koniecznie muszę spróbować tej wersji
    do tego dania nadaje się makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubelli, sprawdzone
    Komentarz
  • catttt, 2010-04-14 00:10:22
    catttt
    4
    miałam kiedyś przyjemność to jeść (TŻ się wysilił) ale bez płatków migdałowych i sezamu. koniecznie muszę spróbować tej wersji
    do tego dania nadaje się makaron pełnoziarnisty spaghetti Lubelli, sprawdzone
  • gaga87, 2010-04-20 14:45:32
    gaga87
    1
    wypróbowane i pycha!
  • Lula1823, 2010-10-31 10:52:09
    Lula1823
    0
    Wygląda pysznie! Na 100% sprawdzę przepis!
  • anka_bunio, 2011-03-25 18:16:44
    anka_bunio
    3
    Wypróbowałam z makaronem spaghetti Lubelli - przepyszne danie, idealnie trafia w moje gusta. Na pewno będzie jednym z ulubionych.
    Polecam dodać swieży imbir.
  • aleksaa, 2012-04-03 10:05:08
    aleksaa
    1
    przygotowałam to danie troche na czuja, co wynika z tego, że w opisie nie wspominasz ile czego dodać do marynaty za co obniżona ocena...
    w daniu ostatecznie musiał pomóc mi mój chłopak, który uwielbia kuchnie azjatycką i uratował tą potrawę

    mam jeszcze zastrzeżenia co do ilości warzyw, 2 papryki to zdecydowanie za dużo, dałam niecałą 1, no i 1 op kiełków to też wg mnie lekka przesada (dostałam takie w słoiku), poza tym, powinno się je dodawać pod koniec smażenia, tuż przed podaniem na talerz gdyż są delikatne i się "rozmemłają"
  • lekmarii, 2012-08-17 19:34:38
    lekmarii
    świetne danie czy makaron z przepisu można zastąpić makaronem ryżowym?
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 20
    Pierogi z chudym mięsem
  • Mniam: 7
    Szybkie bułeczki śniadaniowe
  • Mniam: 1
    pełnoziarniste bułeczki
  • Mniam: 3
    Sałatka z kurczakiem i ryżem