Tarta z kurczakiem

autor: , kategoria: tarty, kuchnia francuska, dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, oraz, również zimną, wodę. Wszystko zagniatamy razem na ciasto, do chwili aż nie będzie się lepiło do rąk. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Przygotowanie farszu:
Filet z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki i wszystko razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy poszatkowanych listków świeżej bazylii.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je do okrągłej formy na tartę (podane proporcje wystarczają na formę o średnicy 28 cm), formując również brzegi ciasta, aby można było do środka nałożyć później farsz. Dokładnie nakłuwamy całą powierzchnię ciasta widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C na 5-6 min. Należy pilnować, aby ciasto się nie zarumieniło. Po tym czasie wypełniamy ciasto farszem i zalewamy sosem.

Przygotowanie sosu:
Do miseczki wbijamy 3 jajka, dodajemy szklankę śmietany i dokładnie roztrzepujemy, powstałym sosem ostrożnie polewamy farsz. Posypujemy startym serem.

Wkładamy do piekarnika (200 stopni C) na około 25-30 min. Tarta jest gotowa, gdy zauważymy, że brzegi ciasta zaczynają się rumienić.

    Śr. ocena: 3.25 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Komentarze

  • gaga87, 2010-02-17 22:53:55
    gaga87
    czy to koniecznie musi być naczynie na tartę? Mam taką niską, metalową, okrągłą formę - nada się, czy musi być taka ceramiczna?
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-02-17 23:10:50
    Eileen82
    Myślę, że spokojnie może być Pamiętaj tylko o natłuszczeniu formy, właśnie widzę, że zapomniałam o tym wspomnieć w przepisie Ja daję na formę kilka kropli oliwy z oliwek i ja rozsmarowuję na całości.
    Komentarz
  • little_dove, 2010-06-04 15:59:59
    little_dove
    pięknie wyszło wielkie dzięki za przepis, moja pierwsza tarta i wyszło super (tylko zamiast kurczaka pokroilam schaba bo akurat mialam) mimo to wyszlo pyszne ))
    Komentarz
  • mooonik, 2010-08-24 14:04:35
    mooonik
    2
    Zrobiłam na weekend tę tartę.
    To była moja pierwsza przygoda z takim daniem i wyszło naprawdę bardzo smaczne. Jedynie nie miałam parmezanu i zastąpiłam mozzarellą.
    Smaczne, bardzo sycące - mieliśmy na dwa dni gotowy obiad a do tego przygotowanie bardzo łatwe i szybkie.
    Dzięki za przepis
  • Susanna, 2010-08-24 15:10:29
    Susanna
    Kurcze zawsze mnie tarta intrygowała jakoś nie miałam odwagi spróbowć upiec takie cuś Teraz chyba się odważę. Nie oceniam póki co nie wypróbuję "na własnej (i męża) skórze"
    Komentarz
  • monk111, 2010-10-08 15:38:52
    monk111
    1
    właśnie się piecze. ja ciasto podpiekłam już wczoraj. dziś tylko przygotowałam farsz. w ogóle to myślę, że dobrym pomysłem jest przygotować więcej ciasta i przechowywać gotowe do rozwałkowania kulki w lodówce. Ciasto jest bez jajek więc nie powinno się szybko popsuć.
  • dooro, 2010-12-11 19:14:40
    dooro
    3
    Przygotowałam wczoraj. Mam wiele zastrzeżeń stąd taka niska moja ocena. Zacznę od tego, że ciastko było zakalcem, dosłownie nie do zjedzenia, załóżmy, że cały "farsz" zdjęłam i próbowałam zjeść bez ciasta, niestety zadanie równie nie wykonalne jak zjedzenie tego z ciastem. Sos ze śmietany i jajek, zrobił się dosłownie omlet. Nie ukrywam, że po waszych ocenach i zachwytach wykonałam tą tartę, jednak mimo iż pochłonęła dużo pracy i funduszy była nie do przyjęcia. Tym większe jest moje zaskoczenie, że nie wyszła, gdyż wykonywałam wszystko zgodnie z podanym przepisem.
  • Kimmi, 2011-05-25 14:29:45
    Kimmi
    2
    Potwierdzam opinię dooro - ciasto zakalec, sos jak omlet, jedna wielka papka. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Dziwi mnie to tym bardziej, że nie jestem laikiem w kuchni... z przepisem coś jest nie tak.
  • mooonik, 2011-05-25 21:44:55
    mooonik
    a wg. mnie wszystko jest ok z przepisem.. robiłam tartę już parę razy i za każdym razem wychodzi dobrze. Zakalec? Omlet? Nic takiego mnie się nie zdarzyło
    Komentarz
  • siostraelwa, 2011-05-26 11:41:41
    siostraelwa
    Mam zamiar wypróbować
    Komentarz
  • Annabel89, 2011-09-04 10:41:53
    Annabel89
    1
    Wszystko super Pysznie wyszło, nawet się nie spodziewałam
  • carryoot, 2011-09-04 17:03:42
    carryoot
    Muszę to zrobić na romantyczny wieczór we dwoje. ;']
    Komentarz
  • anga17, 2011-12-30 18:41:22
    anga17
    1
    Ciasto beznadziejne! Nie pieczemy 5-6min jak podane w przepisie lecz ok 15! W ogolę się nie upiekło!
    Farsz ok
  • Sour, 2012-11-22 23:41:09
    Sour
    0
    wszystko super, bardzo fajny przepis
  • studentkaAM, 2014-03-04 23:17:26
    studentkaAM
    0
    Fajna w smaku choc ciasto faktycznie wychodzi zakalcowate... Radze potrzymac je przynajmniej 10 min w piekarniku i dopiero potem nałożyc farsz.
    Dlatego ocena pół na pół...
  • Monika2001, 2014-07-16 08:22:05
    Monika2001
    Jednym wychodzi innym nie wychodzi a ja naleze do tych drugich. Gdzies chyba robimy blad skoro jednak komus wychodzi. U mnie tez zakalec, spowodowany zbyt mokrym sosem. Kiedys robilam tarte na slodko z budyniopodobym sosem, wyszla super.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 7
    Sałatka z kurczakiem gyros
  • Mniam: 10
    Pyszne wilgotne ciasto czekoladowe z masą serową :D
  • Mniam: 5
    Łososiowy pakunek z sosem tatarskim
  • Mniam: 2
    WRAPSY MEKSYKAŃSKIE

Zamknij