Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Tarta z kurczakiem

autor: , kategoria: tarty, kuchnia francuska , dodano: 2010-02-17
  • Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem
    Mniam: 2
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Tarta z kurczakiem

Składniki:

Przygotowanie:

Przygotowanie ciasta:
Na stolnicę wysypujemy mąkę, sól, dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, oraz, również zimną, wodę. Wszystko zagniatamy razem na ciasto, do chwili aż nie będzie się lepiło do rąk. Formujemy w kulkę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około pół godziny do lodówki. W tym czasie przygotowujemy farsz.

Przygotowanie farszu:
Filet z kurczaka kroimy w grubszą kostkę, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy pokrojoną cebulkę oraz pieczarki i wszystko razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz dodajemy poszatkowanych listków świeżej bazylii.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wykładamy je do okrągłej formy na tartę (podane proporcje wystarczają na formę o średnicy 28 cm), formując również brzegi ciasta, aby można było do środka nałożyć później farsz. Dokładnie nakłuwamy całą powierzchnię ciasta widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do ok. 200 stopni C na 5-6 min. Należy pilnować, aby ciasto się nie zarumieniło. Po tym czasie wypełniamy ciasto farszem i zalewamy sosem.

Przygotowanie sosu:
Do miseczki wbijamy 3 jajka, dodajemy szklankę śmietany i dokładnie roztrzepujemy, powstałym sosem ostrożnie polewamy farsz. Posypujemy startym serem.

Wkładamy do piekarnika (200 stopni C) na około 25-30 min. Tarta jest gotowa, gdy zauważymy, że brzegi ciasta zaczynają się rumienić.

    Śr. ocena: 3.25 / recenzji: 8 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 4

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić omlet

Komentarze

  • gaga87, 2010-02-17 22:53:55
    gaga87
    czy to koniecznie musi być naczynie na tartę? Mam taką niską, metalową, okrągłą formę - nada się, czy musi być taka ceramiczna?
    Komentarz
  • Eileen82, 2010-02-17 23:10:50
    Eileen82
    Myślę, że spokojnie może być Pamiętaj tylko o natłuszczeniu formy, właśnie widzę, że zapomniałam o tym wspomnieć w przepisie Ja daję na formę kilka kropli oliwy z oliwek i ja rozsmarowuję na całości.
    Komentarz
  • little_dove, 2010-06-04 15:59:59
    little_dove
    pięknie wyszło wielkie dzięki za przepis, moja pierwsza tarta i wyszło super (tylko zamiast kurczaka pokroilam schaba bo akurat mialam) mimo to wyszlo pyszne ))
    Komentarz
  • mooonik, 2010-08-24 14:04:35
    mooonik
    2
    Zrobiłam na weekend tę tartę.
    To była moja pierwsza przygoda z takim daniem i wyszło naprawdę bardzo smaczne. Jedynie nie miałam parmezanu i zastąpiłam mozzarellą.
    Smaczne, bardzo sycące - mieliśmy na dwa dni gotowy obiad a do tego przygotowanie bardzo łatwe i szybkie.
    Dzięki za przepis
  • Susanna, 2010-08-24 15:10:29
    Susanna
    Kurcze zawsze mnie tarta intrygowała jakoś nie miałam odwagi spróbowć upiec takie cuś Teraz chyba się odważę. Nie oceniam póki co nie wypróbuję "na własnej (i męża) skórze"
    Komentarz
  • monk111, 2010-10-08 15:38:52
    monk111
    1
    właśnie się piecze. ja ciasto podpiekłam już wczoraj. dziś tylko przygotowałam farsz. w ogóle to myślę, że dobrym pomysłem jest przygotować więcej ciasta i przechowywać gotowe do rozwałkowania kulki w lodówce. Ciasto jest bez jajek więc nie powinno się szybko popsuć.
  • dooro, 2010-12-11 19:14:40
    dooro
    3
    Przygotowałam wczoraj. Mam wiele zastrzeżeń stąd taka niska moja ocena. Zacznę od tego, że ciastko było zakalcem, dosłownie nie do zjedzenia, załóżmy, że cały "farsz" zdjęłam i próbowałam zjeść bez ciasta, niestety zadanie równie nie wykonalne jak zjedzenie tego z ciastem. Sos ze śmietany i jajek, zrobił się dosłownie omlet. Nie ukrywam, że po waszych ocenach i zachwytach wykonałam tą tartę, jednak mimo iż pochłonęła dużo pracy i funduszy była nie do przyjęcia. Tym większe jest moje zaskoczenie, że nie wyszła, gdyż wykonywałam wszystko zgodnie z podanym przepisem.
  • Kimmi, 2011-05-25 14:29:45
    Kimmi
    2
    Potwierdzam opinię dooro - ciasto zakalec, sos jak omlet, jedna wielka papka. Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Dziwi mnie to tym bardziej, że nie jestem laikiem w kuchni... z przepisem coś jest nie tak.
  • mooonik, 2011-05-25 21:44:55
    mooonik
    a wg. mnie wszystko jest ok z przepisem.. robiłam tartę już parę razy i za każdym razem wychodzi dobrze. Zakalec? Omlet? Nic takiego mnie się nie zdarzyło
    Komentarz
  • siostraelwa, 2011-05-26 11:41:41
    siostraelwa
    Mam zamiar wypróbować
    Komentarz
  • Annabel89, 2011-09-04 10:41:53
    Annabel89
    1
    Wszystko super Pysznie wyszło, nawet się nie spodziewałam
  • carryoot, 2011-09-04 17:03:42
    carryoot
    Muszę to zrobić na romantyczny wieczór we dwoje. ;']
    Komentarz
  • anga17, 2011-12-30 18:41:22
    anga17
    1
    Ciasto beznadziejne! Nie pieczemy 5-6min jak podane w przepisie lecz ok 15! W ogolę się nie upiekło!
    Farsz ok
  • Sour, 2012-11-22 23:41:09
    Sour
    0
    wszystko super, bardzo fajny przepis
  • studentkaAM, 2014-03-04 23:17:26
    studentkaAM
    0
    Fajna w smaku choc ciasto faktycznie wychodzi zakalcowate... Radze potrzymac je przynajmniej 10 min w piekarniku i dopiero potem nałożyc farsz.
    Dlatego ocena pół na pół...
  • Monika2001, 2014-07-16 08:22:05
    Monika2001
    Jednym wychodzi innym nie wychodzi a ja naleze do tych drugich. Gdzies chyba robimy blad skoro jednak komus wychodzi. U mnie tez zakalec, spowodowany zbyt mokrym sosem. Kiedys robilam tarte na slodko z budyniopodobym sosem, wyszla super.
    Komentarz

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe