Kurczak z carry na ostro

autor: , kategoria: z drobiu, dodano: 2010-08-26
  • Kurczak z carry na ostro

Składniki:

Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w dość grubą kostkę ok 3 na 3 cm. Umieścić w misce i zalać oliwą z oliwek 1 łyżką, dosypać curry, pieprz cayenne (chili) oraz szczyptą soli (może dwiema). Wszystko trzeba wymieszać i poczekać parę minut (nawet pół godziny) aby się "przegryzło". W tym czasie można pokroić cebulę i paprykę w drobne paski, posypać pieprzem ziołowym i solą. Na patelnię (koniecznie teflonową) wlać pozostałe dwie łyżki oliwy z oliwek, po czym kurczaka w przyprawach i piec na wolnym ogniu około 10 minut. Po tym czasie należy dodać przygotowaną paprykę z cebulą, zalać kilkoma łyżkami wody, przykryć patelnię i mieszać co kilka minut. Po 15 do 20 minut wszystko powinno być już miękkie i nadające się do spożycia. Nieźle smakuje z kaszą jęczmienną. Pasuje też pewnie ryż, choć nie próbowałam. Smacznego.

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 30 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 1

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
  • Mniam: 1
    Tarta melasowa ulubiony deser Harry'ego Pottera
  • Mniam: 1
    placuszki gryczane z serem i pieczarkami + sos czosnkowy
  • Mniam: 2
    SPONGEBOB KANCIASTOPORTY

Zamknij