Indyk z żurawiną

autor: , kategoria: dania z ryżu, dodano: 2011-04-02
  • Indyk z żurawiną

Składniki:

  • ryż [1 op.] (brązowy, paraboliczny )
  • indyk [0.5 kg]
  • żurawina [1 op.] (w słoiczku / spotykana jako żurawina do mięć, ale nie koniecznie)
  • śmietana [0.5 szklanki] (30% / ja zastępuję j. naturalnym)
  • pieprz czarny (jak kto lubi (m.in. curry, pieprz, l.prowans. itp))
  • cebula [1.5 szt.]

Przygotowanie:

Cebulę delikatnie trzeba podszklić na oleju. Następnie dodajemy do niej pokrojone już w kostki mięso z indyka. Podsmażamy. Zalewamy wrzącą wodą, tak by zakryło, trzymamy pod przykryciem ok.20-30min. Dodajemy cały słoiczek żurawiny, śmietaną i przyprawy. Zakrywamy jeszcze na ok.10min.

Polewamy wcześniej ugotowany ryż (ja używam brązowego, gdyż jest mniej kaloryczny). Można użyć oczywiście wszelkich innych produktów (tj. makaron, ryż biały....)

    Śr. ocena: 0.00 / recenzji: 0 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 50 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 5

Komentarze

  • Bądź pierwszy - dodaj recenzję.

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 8
    Bounty Świąteczno-Noworoczne
  • Mniam: 6
    Tarta z mascarpone i truskawkami
  • Mniam: 3
    Pierniczki miodowe
  • Mniam: 7
    Sałatka z kurczakiem gyros

Zamknij