Rejestracja
Płeć: *
Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie , dodano: 2009-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo proste ciasto. Ilości dowolne, w zależności od tego ile chcemy go zrobić. Ja podaję składniki na jedno gotowe ciasto - 275g.

Obrać i pokroić w dość cienkie półplastry jabłka. Rozmiękczyć łyżkę masła.

Ciasto rozłożyć na blasze. Nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Posmarować miękkim masłem (można też roztopić, wystudzić i posmarować pędzelkiem maczanym w tłuszczu). Na wierzchu obsypać cukrem wg gustu. Mnie wychodzą dwie pełne łyżki na całą porcję.

Piec w temp. 220 stopni przez 10-15 minut, do zrumienienia.

Ekspresowe ciasto. Najlepiej smakuje nim całkiem wystygnie. Można wrzucić do pieca gdy goście wchodzą w drzwi i podać jeszcze ciepłe z lodami - mniam.

Uwaga - ciasto bardzo łatwo wchodzi, goście są w stanie pochłonąć całą porcję w minutę. Ja sama potrafię zjeść pół. :D

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 13 max:5, min:0
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Polecany film:

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z truskawkami

Komentarze

  • malinka118, 2009-12-29 18:13:33
    malinka118
    0
    Lubię błyskawiczne ciasta, gdy mam niespodziewanych gości. Na pewno przetestuję.
  • prowokatorka, 2009-12-29 19:27:19
    prowokatorka
    1
    Dziękuję za pyszotkę.Na pewno zrobię na Nowy Rok.Przepis bardzo łatwy,a zarazem dobry.
  • 28nana, 2009-12-29 19:39:29
    28nana
    0
    to lubię : szybko i bez " brudzenia" super
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:34:01
    zuzaneczka
    1
    jestem zdecydowanym miłośnikiem krojenia jabłek w mniejsze kawałki (jakoś tak mi bardziej smakują), brakuje mi też cynamonu, i raczej pokroiłabym to na kawałki przed upieczeniem bo ciasto francuskie bardzo się kruszy i takie gotowe porcje wydaje mi się ładniej by się prezentowały
  • kropka75, 2009-12-31 10:47:13
    kropka75
    Ja nie daję cynamonu, bo go po prostu nie lubię.

    Kruchość chyba zależy od ciasta i jego grubości. To które kupuję (w Lidlu) jest bardzo grzeczne w tym względzie.

    Poza tym to na zdjęciu to jest połowa blachy czyli jedna porcja - dla mnie. I sama ją wtrząchnęłam.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-17 11:30:47
    ewelline
    1
    mi rowniez cynamonu brakuje , fajny przepis na szybki deser
  • iwka2002, 2010-01-17 20:02:25
    iwka2002
    2
    Natychmiast kupuję przepis. Mam nawet ciasto w zamrażalniku i złotą renetę. Przepis w sam raz dla moich zdolności kulinarnych
  • NIKaP-n, 2010-01-18 22:35:22
    NIKaP-n
    A ja zapewne niebawem wypróbuję. Teraz (ciąża) nie mam siły komplikować sobie życia, więc przepis jak znalazł. Też bardzo lubię to francuskie z Lidla
    Komentarz
  • Paramore, 2010-02-07 18:09:07
    Paramore
    0
    Zrobiłam, bo akurat miałam ciasto i jabłka.
    Trochę zmieniłam przepis - jabłka starłam na tarce na plasterki, a po ułożeniu ich na cieście, polałam masłem pomieszanym z cukrem pudrem.
    Wyszło bardzo dobre, jabłka 'soczyste'.
    Ale nie wiem dlaczego spód ciasta (pozawijałam je na brzegach, bo ciasto było szersze od blaszki) był w połowie surowy i to jest minus...
    Mimo, że piekłam je nawet dłużej niż trzeba w przepisie.
  • Smutna_Myszka, 2010-02-07 23:30:08
    Smutna_Myszka
    1
    Lubie szybkie i proste przepisy na słodkości Wypróbuje jak tylko kupie ciasto francuskie bo akurat nie mam. Dodaje do Ulubionych i daje 5
  • kropka75, 2010-02-08 08:19:19
    kropka75
    Paramore - a Ty oceniałaś przepis czy swoje wykonanie? Proponuję zrobić jak wyżej, a potem dopiero modyfikować. Inna ocena nie ma sensu.

    Nie wiem jak Ci wyszło surowe po pół godz. w 220 stopniach - to fizycznie niemożliwe po takim czasie. Francuz piecze się najkrócej, a przez tyle czasu to można upiec wszystko, nawet drożdżaka, a co dopiero taki cienki, suchy pasek.

    Moje po 10 minutach ma już brązowe brzegi - jak widać na fotce. Dół jest upieczony, choć mój piekarnik piecze tylko od góry. Nie może więc być surowy przy podwójnym czasie, zwłaszcza z opiekaniem standardowym góra-dół.
    Komentarz
  • Paramore, 2010-02-14 12:03:43
    Paramore
    Oceniałam przepis.
    Nie wiem, czy dla ciebie aż tak istotną różnicą jest to, że nie pokroiłam jabłek na plasterki, ale starłam je na tarce na plasterki, a cukier puder pomieszałam z masłem.
    Widocznie te dwie wielkie zmiany przyczyniły się do tego, że ciasto było niedopieczone po czasie podanym w przepisie.
    Wychodzi na to, że najwyraźniej się nie znam.
    Komentarz
  • Mimi87, 2010-02-18 20:31:22
    Mimi87
    3
    Kropko, przed chwilą zrobiłam, pochłonęłam i teraz wije się w męczarniach, wielkie dzieki Cała rodzina była w szoku, że można takim nakładem środków, pracy i bez brudzenia zrobić takie cudo Robiłam dokładnie według przepisu i było nadspodziewanie pyszne.
  • dudipopka, 2010-02-22 23:23:12
    dudipopka
    0
    może ciasto niedopieczone bo jabłka tak starte puściły sok??

    ja przepis wykorzystam na święta co sie będę przemęczać zamiast stać przy garach pójdę na spacer...
  • UnholyOne, 2010-03-04 11:12:30
    UnholyOne
    2
    Uwielbiam ciasto francuskie, wiec na pewno wypróbuję
  • vild, 2010-08-15 22:10:07
    vild
    1
    no wlasnie, dodac cynamonu i na pewno bedzie pychotka
    bo jabluszka kochaja cynamon :P
    starte jablka a krojone to znaczaca roznica przy pieczeniu ciast, poza tym wazna jest odmiana jablek
  • Layla79, 2012-06-04 11:47:59
    Layla79
    wszystko tez zalezy od piekarnika. mój piekarnik niestety produkuje same zakalce, wiec odechciewa sie cokolwiek piec. w sytuacji, gdy dajemy duzo jabłek na wierzch nalezy najpierw podpiec ponakłuwane ciasto, posmarowac marmolada brzoskiwiniowa i dopiero na to tarte jabłka. poza tym, jedne jabłka puszczaja wiecej soku, inne mniej, piekarnik róznie piecze i stad moze byc zakalec.
    widziałam na kuchni tv przepis, zeby jabłka pokroic grubo i w misce wymieszac z cukrem brazowym, nałozyc równiutko na małe prostokaty z ciasta, posmarowac masłem. kiedys robiłam takie cuda,ale jednak najbardziej lubie sernik na zimno.
    Komentarz
  • MARTA0000, 2012-10-28 17:31:29
    MARTA0000
    0
    jest świetna,też taką robię na cieście francuskim linesa z Lidla,szybka i smaczna przekąska

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 2
    PLACUSZKI bezglutenowe, wegańskie, roślinne, paleo
  • Mniam: 32
    Cukinia faszerowana mięsem mielonym
  • Mniam: 2
    Makaron w sosie śmietanowo szpinakowym z kurczakiem
  • Mniam: 1
    Bezglutenowe muffiny piernikowo-powidłowe