Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim

autor: , kategoria: ciasta kruche i francuskie, dodano: 2009-12-29
  • Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 0
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim
  • Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim
    Mniam: 1
    Mniam zdjęcie! Ekspresowa szarlotka na cieście francuskim

Składniki:

Przygotowanie:

Bardzo proste ciasto. Ilości dowolne, w zależności od tego ile chcemy go zrobić. Ja podaję składniki na jedno gotowe ciasto - 275g.

Obrać i pokroić w dość cienkie półplastry jabłka. Rozmiękczyć łyżkę masła.

Ciasto rozłożyć na blasze. Nakłuć widelcem. Na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Posmarować miękkim masłem (można też roztopić, wystudzić i posmarować pędzelkiem maczanym w tłuszczu). Na wierzchu obsypać cukrem wg gustu. Mnie wychodzą dwie pełne łyżki na całą porcję.

Piec w temp. 220 stopni przez 10-15 minut, do zrumienienia.

Ekspresowe ciasto. Najlepiej smakuje nim całkiem wystygnie. Można wrzucić do pieca gdy goście wchodzą w drzwi i podać jeszcze ciepłe z lodami - mniam.

Uwaga - ciasto bardzo łatwo wchodzi, goście są w stanie pochłonąć całą porcję w minutę. Ja sama potrafię zjeść pół. :D

    Śr. ocena: 4.81 / recenzji: 13
  • Poziom trudności:
  • Czas: 20 min
  • Kaloryczność:
  • Porcje: 6

Komentarze

  • malinka118, 2009-12-29 18:13:33
    malinka118
    0
    Lubię błyskawiczne ciasta, gdy mam niespodziewanych gości. Na pewno przetestuję.
  • prowokatorka, 2009-12-29 19:27:19
    prowokatorka
    1
    Dziękuję za pyszotkę.Na pewno zrobię na Nowy Rok.Przepis bardzo łatwy,a zarazem dobry.
  • 28nana, 2009-12-29 19:39:29
    28nana
    0
    to lubię : szybko i bez " brudzenia" super
  • zuzaneczka, 2009-12-30 22:34:01
    zuzaneczka
    1
    jestem zdecydowanym miłośnikiem krojenia jabłek w mniejsze kawałki (jakoś tak mi bardziej smakują), brakuje mi też cynamonu, i raczej pokroiłabym to na kawałki przed upieczeniem bo ciasto francuskie bardzo się kruszy i takie gotowe porcje wydaje mi się ładniej by się prezentowały
  • kropka75, 2009-12-31 10:47:13
    kropka75
    Ja nie daję cynamonu, bo go po prostu nie lubię.

    Kruchość chyba zależy od ciasta i jego grubości. To które kupuję (w Lidlu) jest bardzo grzeczne w tym względzie.

    Poza tym to na zdjęciu to jest połowa blachy czyli jedna porcja - dla mnie. I sama ją wtrząchnęłam.
    Komentarz
  • ewelline, 2010-01-17 11:30:47
    ewelline
    1
    mi rowniez cynamonu brakuje , fajny przepis na szybki deser
  • iwka2002, 2010-01-17 20:02:25
    iwka2002
    2
    Natychmiast kupuję przepis. Mam nawet ciasto w zamrażalniku i złotą renetę. Przepis w sam raz dla moich zdolności kulinarnych
  • NIKaP-n, 2010-01-18 22:35:22
    NIKaP-n
    A ja zapewne niebawem wypróbuję. Teraz (ciąża) nie mam siły komplikować sobie życia, więc przepis jak znalazł. Też bardzo lubię to francuskie z Lidla
    Komentarz
  • Paramore, 2010-02-07 18:09:07
    Paramore
    0
    Zrobiłam, bo akurat miałam ciasto i jabłka.
    Trochę zmieniłam przepis - jabłka starłam na tarce na plasterki, a po ułożeniu ich na cieście, polałam masłem pomieszanym z cukrem pudrem.
    Wyszło bardzo dobre, jabłka 'soczyste'.
    Ale nie wiem dlaczego spód ciasta (pozawijałam je na brzegach, bo ciasto było szersze od blaszki) był w połowie surowy i to jest minus...
    Mimo, że piekłam je nawet dłużej niż trzeba w przepisie.
  • Smutna_Myszka, 2010-02-07 23:30:08
    Smutna_Myszka
    1
    Lubie szybkie i proste przepisy na słodkości Wypróbuje jak tylko kupie ciasto francuskie bo akurat nie mam. Dodaje do Ulubionych i daje 5
  • kropka75, 2010-02-08 08:19:19
    kropka75
    Paramore - a Ty oceniałaś przepis czy swoje wykonanie? Proponuję zrobić jak wyżej, a potem dopiero modyfikować. Inna ocena nie ma sensu.

    Nie wiem jak Ci wyszło surowe po pół godz. w 220 stopniach - to fizycznie niemożliwe po takim czasie. Francuz piecze się najkrócej, a przez tyle czasu to można upiec wszystko, nawet drożdżaka, a co dopiero taki cienki, suchy pasek.

    Moje po 10 minutach ma już brązowe brzegi - jak widać na fotce. Dół jest upieczony, choć mój piekarnik piecze tylko od góry. Nie może więc być surowy przy podwójnym czasie, zwłaszcza z opiekaniem standardowym góra-dół.
    Komentarz
  • Paramore, 2010-02-14 12:03:43
    Paramore
    Oceniałam przepis.
    Nie wiem, czy dla ciebie aż tak istotną różnicą jest to, że nie pokroiłam jabłek na plasterki, ale starłam je na tarce na plasterki, a cukier puder pomieszałam z masłem.
    Widocznie te dwie wielkie zmiany przyczyniły się do tego, że ciasto było niedopieczone po czasie podanym w przepisie.
    Wychodzi na to, że najwyraźniej się nie znam.
    Komentarz
  • Mimi87, 2010-02-18 20:31:22
    Mimi87
    3
    Kropko, przed chwilą zrobiłam, pochłonęłam i teraz wije się w męczarniach, wielkie dzieki Cała rodzina była w szoku, że można takim nakładem środków, pracy i bez brudzenia zrobić takie cudo Robiłam dokładnie według przepisu i było nadspodziewanie pyszne.
  • dudipopka, 2010-02-22 23:23:12
    dudipopka
    0
    może ciasto niedopieczone bo jabłka tak starte puściły sok??

    ja przepis wykorzystam na święta co sie będę przemęczać zamiast stać przy garach pójdę na spacer...
  • UnholyOne, 2010-03-04 11:12:30
    UnholyOne
    2
    Uwielbiam ciasto francuskie, wiec na pewno wypróbuję
  • vild, 2010-08-15 22:10:07
    vild
    1
    no wlasnie, dodac cynamonu i na pewno bedzie pychotka
    bo jabluszka kochaja cynamon :P
    starte jablka a krojone to znaczaca roznica przy pieczeniu ciast, poza tym wazna jest odmiana jablek
  • Layla79, 2012-06-04 11:47:59
    Layla79
    wszystko tez zalezy od piekarnika. mój piekarnik niestety produkuje same zakalce, wiec odechciewa sie cokolwiek piec. w sytuacji, gdy dajemy duzo jabłek na wierzch nalezy najpierw podpiec ponakłuwane ciasto, posmarowac marmolada brzoskiwiniowa i dopiero na to tarte jabłka. poza tym, jedne jabłka puszczaja wiecej soku, inne mniej, piekarnik róznie piecze i stad moze byc zakalec.
    widziałam na kuchni tv przepis, zeby jabłka pokroic grubo i w misce wymieszac z cukrem brazowym, nałozyc równiutko na małe prostokaty z ciasta, posmarowac masłem. kiedys robiłam takie cuda,ale jednak najbardziej lubie sernik na zimno.
    Komentarz
  • MARTA0000, 2012-10-28 17:31:29
    MARTA0000
    0
    jest świetna,też taką robię na cieście francuskim linesa z Lidla,szybka i smaczna przekąska

Smakowite zdjęciawięcej »

  • Mniam: 1
    białe czekoladki bez cukru, nabiału, dwa składniki!
  • Mniam: 2
    Rwana wieprzowina z ciabattą i Coleslawem!
  • Mniam: 1
    babka piaskowa
  • Mniam: 22
    Bagietki

Najnowsze komentarze / recenzje