Poprzedni artykuł: Przepisy na skuteczne koktajle odchudzające Następny artykuł: Test na szczupłość z Instagrama - dziewczyny naprawdę to robią

Dieta na odporność. Co jeść, by wzmocnić odporność, gdy szaleje koronawirus?

Fitness, , tagi: koronawirus
Czy istnieje skuteczny sposób na ochronę przed koronawirusem? Przygotowałyśmy zbiór produktów spożywczych, które wpływają na naszą odporność.

Jak wynika z informacji podawanych przez Światową Organizację Zdrowia, koronawirus może być szczególnie niebezpieczny dla osób w podeszłym wieku i takich, których odporność nie jest w najlepszej kondycji. Nie wpadajmy więc w panikę i zróbmy wszystko łącznie z dokładnym myciem rąk, aby jak najlepiej ochronić nasz organizm przed zarażeniem. Przygotowałyśmy dla was już niezbędną listę artykułów chemicznych i domowych, które warto kupić, póki jeszcze są dostępne. 

Drugą kluczową sprawą jest oczywiście dbanie o wspomnianą wcześniej odporność. Domową spiżarnię warto zaopatrzyć w rozsądne ilości żywności, która ma dłuższą datę przydatności do spożycia i wspomoże utrzymanie zdrowego układu trawiennego oraz prawidłowej flory bakteryjnej. Co zakupić w pierwszej kolejności?

Probiotyki na koronawirusa

Probiotyki zwykle należy brać równolegle z antybiotykiem, który zaburza równowagę w poziomie dobrych bakterii organizmu. Tego rodzaju leki można jednak przyjmować nawet profilaktycznie, ponieważ:

  • stymulują pracę układu odpornościowego,
  • tworzą w jelitach fizyczną barierę przeciw szkodliwym bakteriom,
  • poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych,
  • regulują pracę jelit.

Probiotyki możecie kupić oczywiście w aptece, ale istnieją również te naturalne, w które warto zaopatrzyć się w pierwszej kolejności. Są to na przykład: kiszona kapusta, zielone warzywa, cykoria, młody jęczmień. Ten ostatni radzimy spożywać w formie koktajlu z cytrusami i jogurtem naturalnym, które zamaskują jego nieprzyjemny zapach.

Probiotyki na koronawirusa

Zdjęcie: istockphoto.com

Pamiętajcie o tym, że mięso, drób, nabiał, jaja mogą zawierać niewielkie ilości antybiotyków (jeśli nie są eko), które wiele hodowli dodaje razem z pokarmem. Dlatego regularne spożywanie probiotyków nawet poza pandemią koronawirusa jest istotne.

Jakie warzywa jeść podczas pandemii koronawirusa? 

Warzywa są nieodłącznym elementem zbilansowanej diety, ponieważ zawierają witaminy i minerały, które pomagają budować odporność. Podczas zakupów wybierajcie: marchew, buraki, korzeń pietruszki (ale natkę również), pomidory (na gałązce, w puszce, w postaci przecieru), jarmuż, imbir, cukinię, kalafior, brokuły. Co ważne - jeśli będziecie odpowiednio przechowywać te warzywa, większość z nich przetrwa nawet dwa tygodnie

Warto zaopatrzyć się we wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe. Są nie tylko świetnym źródłem białka, ale również dają uczucie sytości na dłużej. To na przykład: fasola (jaś, czerwona, biała), groch, cieciorka, soczewica.

Naturalnym lekarstwem jest również czosnek oraz cebula, które jak wiadomo, mają właściwości grzybobójcze i nie niszczą flory bakteryjnej. Ich szczególnie nie powinno zabraknąć w waszych domach.

Syrop na wzmocnienie odporności przed koronawirusem

Pozostając nadal w temacie budowania odporności, polecamy wam również zrobienie syropu, który spożywany codziennie rano (nie tylko gdy na świecie szaleje koronawirus) uchroni was od przeziębienia. Przygotujcie:

  • cebulę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pół cytryny (obranej ze skórki i pokrojonej na małe ćwiartki
  • 2 łyżki miodu
  • spory kawałek świeżego imbiru
  • łyżkę kurkumy
  • duży słoik

Cebulę kroimy w pióra i układamy na dnie słoika. Na to wrzucamy plasterki czosnku, plasterki imbiru. Całość posypujemy kurkumą, zalewamy miodem i układamy cytrynę. Powtarzamy proces aż do wyczerpania wszystkim składników. Wszystko ostrożnie ugniatamy, a następnie zakręcamy słoik i stawiamy go w ciepłym miejscu. Kiedy składniki zaczną puszczać soki, wstawiamy słoik do lodówki. Następnego dnia pijemy 2-3 łyżeczki syropu.

Syrop na wzmocnienie odporności przed koronawirusem

Zdjęcie: istockphoto.com

Jakie owoce jeść podczas pandemii koronawirusa?

Nie jest tajemnicą, że najlepszymi wspomagaczami odporności są wszelkiego rodzaju cytrusy, więc to właśnie w cytrynę, pomarańcze i grejpfruty zaopatrujcie się w pierwszej kolejności. Warto kupić również jabłka, świeżego ananasa oraz awokado. Budowanie odporności w takiej sytuacji to najlepsze, co możecie zrobić, a witaminy, które zawierają wymienione owoce będą tylko dodatkowo wspierać wasz organizm w walce z różnymi drobnoustrojami.

Antygrypina na wzmocnienie odporności przed koronawirusem

Podobnie jak syrop z czosnku, również antygrypina jest świetnym lekarstwem, które pomoże uchronić was od przeziębień. Zalecamy jednak picie tylko jednego rodzaju syropu, a nie dwóch jednocześnie. Do zrobienie antygrypiny potrzebujecie:

  • 3 duże grejpfruty lub 4 nieco mniejsze
  • 4 odnóża kurkumy (opcjonalnie)
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 cm obranego kłącza imbiru
  • 7-8 łyżek miodu

Grejpfruty obieramy ze skórki i usuwamy jak najwięcej białej narośli z owocu. Dzielimy cytrusa na kawałki i wrzucamy do blendera. Jeśli używacie kurkumy, najpierw ją dokładnie umyjcie, a dopiero później pokrójcie na mniejsze kawałki. Dodajcie do blendera. Teraz wrzućcie pokrojony w plastry imbir, czosnek i całość zalejcie miodem. Uruchomcie blender i czekajcie aż wszystkie składniki zmiksują się na gładką masę. Jeśli antygrypina będzie dla was za gorzka, możecie dodać jeszcze odrobiny miodu. Całość przelejcie do słoików. Codziennie rano fundujcie sobie 1-2 kieliszki.

Jakie produkty spożywcze kupić na czas pandemii koronawirusa?

Przyda wam się na pewno suchy prowiant, czyli kasza, ryż, makaron. Zaopatrzcie się również w płatki owsiane, z których można przygotować wiele propozycji śniadań. Mają też dużo błonnika, przez co są sycące. Ważne jest jednak, aby po ich spożyciu wypić większą ilość wody, aby umożliwić trawienie błonnika. Chleb da się oczywiście zamrozić, ale możecie również upiec własny i wzbogacić go o wiele cennych ziaren.

Koniecznie są też tłuszcze, czyli masło i oliwa z oliwek tłoczona na zimno. W razie kwarantanny przydadzą się także orzechy - one również są źródłem dobrych dla organizmu tłuszczów. Jako przekąskę możecie na przykład zafundować sobie prażone nasiona dyni, który zawierają cynk.

Co obniża odporność?

Równolegle z budowaniem odporności, warto zatroszczyć się również o odpowiednią dawkę ruchu - niekoniecznie na zewnątrz. Kilkanaście minut jogi dziennie, czy trening wykonany w domu poprawią nie tylko samopoczucie, ale również krążenie krwi

Odradzamy picie alkoholu. Konieczne jest radykalne ograniczenie wypalanych w ciągu dnia papierosów. Jednym z objawów koronawirusa są duszności, a u palaczy mogą stać się wyjątkowo uporczywe. To wszystko może niweczyć wasze starania w budowaniu odporności. Podobnie zadziała śmieciowe jedzenie oraz wysokoprzetworzona żywność.

Co obniża odporność?

Zdjęcie: istockphoto.com

Mimo że eksperci apelują o rozwagę podczas robienia zakupów, w sklepach już brakuje podstawowych artykułów. Wizja zarażenia wirusem budzi w ludziach strach i z półek znika niemalże wszystko. Zaczynając od mydła i papieru toaletowego, a na konserwach, puszkach, makaronach i mrożonkach kończąc. Myślmy również o innych.

Zaobserwowaliście takie zmiany w waszych miastach?

Zdjęcie główne: istockphoto.com

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

1 kwietnia 2020, 22:31

Nasze propozycje