Poprzedni artykuł: Płatki owsiane – na odchudzanie i na koncentrację Następny artykuł: Gumy do ćwiczeń w domu - zestaw taśm kupisz teraz w Lidlu

Dieta owsiankowa – efekty i przepisy

Dieta owsiana pozwala szybko zrzucić zbędne kilogramy. Fani tej metody odchudzania przekonują, że nawet jednodniowa dieta owsiankowa pozwala pozbyć się 1 kg!

Płatki owisiane to jeden z najtańszych i najbardziej wszechstronnych produktów spożywczych i pielęgnacyjnych. Maseczka z płatków owsianych działa łagodząco, regulująco i przeciwzapalnie, zmniejszając uciążliwość trądzika. Za to wprowadzenie płatków owsianych na stałe do swojej diety – najlepiej w postaci sycącej owsianki zjadanej na śniadanie – pozwala zapanować nad poziomem cholesterolu i wspiera koncentrację

Ale na tym zalety płatków owsianych się nie kończą! Okazuje się, że opierająca się na nich dieta pozwala w ekspresowym tempie pozbyć się dodatkowych kilogramów. W wersji ekstremalnej dieta owsiankowa trwa nawet dwa miesiące. My jednak polecamy także bardzo skuteczną, ale za to dużo bardziej "znośną" jednodniową dietę owsianą.

Fot.: iStock

Płatki owsiane – kalorie i wartości

Płatki owsiane, choć dość kaloryczne, są bardzo sycące. Przede wszystkim pęcznieją, wypełniając żołądek. Regulują też trawienie. Choć 100 g płatków owsianych to około 370 kcal, żeby przygotować z nich pożywny posiłek, wystarczy użyć ich zaledwie 50 g.

Płatki owsiane zawieraj sporo węglowodanów, białko i niewielką ilość tłuszczu. Znajdziemy w nich także: 

  • duże ilości błonnika, który zapewnia uczucie sytości, obniża poziom cholesterolu i stabilizuje poziom cukru w organizmie,
  • fosfor, od którego zależy między innymi stan naszych kości,
  • magnez, który stabilizuje funkcje układu nerwowego, warunkuje dostawę energii do tkanek i komórek organizmu, działa uspokajająco oraz pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację,
  • mangan, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego, wpływa na płodność i libido oraz chroni przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników,
  • witaminy z grupy B (tiaminę, niacynę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy), od których zależy między innymi prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Na czym polega dieta owsiankowa jednodniowa? 

Choć najwięksi fani diety owsiankowej polecają stosować ją aż przez dwa miesiące, specjaliści zasadniczo przestrzegają przed tak długotrwałymi monodietami. Dlaczego? Bo dieta jednoskładnikowa grozi spowolnieniem metabolizmu i nieprzyjemnymi dolegliwościami, takimi jak bóle głowy, nudności, biegunka czy zaparcia.

Znacznie bezpieczniejszą, ale nadal skuteczną metodą zrzucania zbędnych kilogramów jest jednodniowa dieta owsiana. Stosuje się ją raz w tygodniu, za to w pozostałe dni odżywiamy się normalnie (co nie oznacza jednak folgowania łakomstwu). 

Podczas jednodniowej diety owsianej spożywamy w ciągu dnia nie więcej niż 1400 kcal. W dniu, kiedy stosujemy tą dietę, jemy tylko płatki owsiane przygotowane na wodzie lub odtłuszczonym mleku. Zjadamy wtedy pięć posiłków – przy czym pierwszy już o godz. 8.

Fot.: iStock

Dieta owsiankowa – przepisy

Owsiankę, którą jemy podczas jednodniowej diety owsianej przygotowujemy z płatków owsianych górskich. Najwygodniej jest rano przygotować dużą porcję owsianki i podzielić ją na pięć porcji, które będzie się spożywać mniej więcej co trzy godziny. Uwaga, płatki gotujemy, aż staną się zupełnie miękkie!

Można także za każdym razem przygotowywać sobie nową owsiankę, urozmaicając jej smak dodawanymi owocami, warzywami lub przyprawami. Do owsianki możemy dodać:

  • starte jabłko,
  • kiwi,
  • banany,
  • gotowaną marchewkę,
  • oliwki,
  • pomidory suszone (ale nie z oliwy czy oleju),
  • pestki słonecznika,
  • cynamon,
  • pieprz, sól, pieprz cayenne.

Wytrawna owsianka z oliwkami na obiad lub kolację

Pół szklanki płatków owsianych zalewamy szklanką wody i gotujemy aż staną się całkowicie miękkie, a nadmiar wody wyparuje. Tak ugotowane płatki doprawiamy solą i pieprzem cayenne. Dodajemy do nich posiekane cztery oliwki, ugotowaną wcześniej i startą średnią marchewkę i pokrojoną na cieniutkie paseczki jedną cząstkę suszonego pomidora.    

Owocowa owsianka na śniadanie lub podwieczorek

Pół szklanki płatków gotujemy w szklance odtłuszczonego mleka. Następnie dodajemy do nich pół łyżeczki cynamonu, obrane i drobno pokrojone kiwi oraz startą na drobnej tarce połówkę jabłka. Kiwi możemy zastąpić połówką banana. 

Zobacz także: Dieta ubogoresztkowa – poznaj zasady detoksu!

Zdjęcie główne: iStock

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 czerwca 2020, 01:28

Nasze propozycje