Poprzednie zdjęcie: Uwaga na konserwanty Następne zdjęcie: Zwracaj uwagę na indeks glikemiczny
zdjęcia: Fotolia

Duża zawartość cukru

Zasada czytania etykiety jest prosta: na początku wymieniane są składniki, których w produkcie znajduje się najwięcej. Nawet jeśli producent nie podaje konkretnie ilości cukru, jego wymienienie tuż po nazwie owocu powinno obudzić naszą czujność. Co oczywiste, najbardziej dosładzane są najkwaśniejsze owoce, czyli m.in. żurawina. Lepiej sięgać po suszone owoce bez dodatku cukru i nadawać im słodyczy naturalnymi sposobami –świeżymi owocami, miodem lub świeżym sokiem.

Podobnie jak cukru, przy wyborze suszonych owoców należy wystrzegać się także innych substacji słodzących, jak powszechnie stosowany syrop glukozowo-fruktozowy.



Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 lutego 2020, 16:27

Nasze propozycje