Następne zdjęcie: Duża zawartość cukru
zdjęcia: Fotolia

Uwaga na konserwanty

Do owoców suszonych dodaje się powszechnie dwa konserwanty – dwutlenek siarki (na etykiecie ukrywający się pod symbolem E220) oraz sorbinian potasu (E202). Unikać należy szczególnie tego pierwszego, gdyż szkodzi naszemu zdrowiu nawet w tzw. bezpiecznych dawkach. Duża ilość dwutlenku siarki może powodować nudności i zawroty głowy. Sorbinian potasu z kolei wywołuje reakcje alergiczne.

Co zrobić, jeśli kupiliśmy już suszone owoce z dodatkiem dwutlenku siarki? Moczyć owoce przez minimum 2 godziny w wodzie, gdyż siarka jest w niej rozpuszczalna. W tym czasie zmieńmy wodę kilka razy. W ten sposób ograniczymy ilość szkodliwego konserwantu.



Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 lutego 2020, 11:12

Nasze propozycje