Szukasz prezentu pod choinkę albo wciągającej lektury na długie wieczory? Wybierz się w podróż z Krzysztofem Hołowczycem, który po 10 latach zmagań dotarł wreszcie na podium słynnego Rajdu Dakar. W książce "Piekło Dakaru. Na podium!" przeczytacie o tych trudnych zmaganiach, dramatycznych przygodach i najtrudniejszym rajdzie świata, który przyciąga jak magnes.
Wśród nowości wydawniczych znajdziecie także "Sztukę koktajlu" Patryka Mitręgi, fascynujący przewodnik po tajnikach sztuki barmańskiej dla początkujących. To nie tylko zbiór 40 intrygujących przepisów, ale także anegdotyczna podróż przez świat alkoholi, pełna fascynujących historii i ciekawostek.
Po więcej rekomendacji książkowych zajrzyj do galerii, w której przedstawiamy także promocyjne zestawy bestsellerów 2018 roku!
Zdj. główne: iStock
Patryk Mitręga, "Sztuka koktajlu"
Przygotowanie koktajlu nie jest sztuką zastrzeżoną dla wyszkolonych barmanów. Bez większych problemów możemy przygotować je w domu, korzystając z tradycyjnych sprzętów kuchennych i tym samym zaskoczyć naszych gości.
Książka Patryka Mitręgi to nie tylko 40 gotowych receptur, które urozmaicą niejedną domówkę. To również podróż przez świat alkoholu. Wędrówka drogą prowadząca przez fascynujące historie, ciekawostki oraz anegdoty, dzięki którym każdy przygotowany przez nas koktajl będzie jeszcze bardziej wyjątkowy
Krzysztof Hołowczyc, Julian Obrocki, "Piekło Dakaru. Na podium!"
Po dziesięciu latach wspinaczki po wydmach i wertepach Krzysztof Hołowczyc stanął na upragnionym podium rajdu Dakar. Po drodze były krew, pot i łzy. Kontuzje, upadki i awarie. Na pustyni człowiek jest bowiem niczym wobec sił przyrody. Ale i tak Dakar – największy, najgroźniejszy, najdłuższy i najstraszniejszy rajd świata wciąga i co roku przyciąga wielu śmiałków, którzy padają za zmęczenia, tracą swoje pojazdy, zdrowie i pieniądze tylko po to, by za rok wrócić i znowu walczyć. Bo Dakar pokazuje też, że po ciosie trzeba wstać i wracać do walki. To Dakar dał mi siłę, by prosto po wyjściu ze szpitala zdobyć Puchar Świata – pisze autor.
O tych trudnych zmaganiach, dramatycznych przygodach i najtrudniejszym rajdzie świata, który przyciąga jak magnes przeczytacie w tej książce.
Beata Pawlikowska, "Śniadania świata"
W Indiach na śniadanie jem placek z gorącą ciecierzycą w sosie curry, w Kolumbii - świeżo upieczony pieróg ze szpinakiem, w Bhutanie – czerwony himalajski ryż i słoną herbatę z masłem jaka, w Meksyku i Gwatemali – tortillę z nadzieniem z czarnej fasoli, w Kenii – pikantny gulasz z warzyw z soczewicą, w dżungli amazońskiej – kaszę z manioku i gotowane owoce palmowe, na Seszelach – owoce drzewa chlebowego (smakują jak kasztany), na Zanzibarze – frytki z warzywnych bananów, w Indonezji – ryż z kiełkami polany sosem z orzeszków ziemnych, w domu – mam własny przepis na domowe muesli!
Tradycyjne śniadania w ponad pięćdziesięciu krajach świata! Od Argentyny i Australii przez Anglię, Brazylię, Egipt, Indie, Japonię, Kolumbię, Mauritius, Mongolię i Meksyk aż po Paragwaj, Peru, Sri Lankę, Tanzanię, Turcję, Tybet i Zanzibar.
Dodatkowo: Ponad 80 autorskich przepisów na śniadania z kaszy jaglanej, kaszy gryczanej, kaszy quinoa, brązowego i czerwonego ryżu, placki śniadaniowe, zdrowe ciastka śniadaniowe, domowe muesli i owsianki.
Dorota Wellman, "Życie towarzyskie"
Jedyne życie, jakie ma sens, to życie towarzyskie, twierdził Edward Dziewoński. Dorota Wellman dodaje: kiedy świat wokół nas tylko przyśpiesza, spotkane wokół stołu, w gronie bliskich i przyjaciół jest jedynym sposobem, żeby się w tym pędzie czasem… nie wykoleić.
Przepisy na ulubione i sprawdzone dania Doroty, instrukcje, jak tanio ozdobić stół, własnoręcznie zrobić zaproszenie, wydać bankiet i nie zbankrutować, przyprawić, poprawić i mieć z tego przyjemność. Plus zdjęcia Doroty, jej przyjaciół i bliskich, jej cudownego ogrodu i miliona drobiazgów, które sprawiają jej radość.
Joanna Jakubiuk, "Ziemniak"
Joanna Jakubiuk, pedagog z wykształcenia, gotować zaczęła z miłości, zmieniła to w pasję i sposób na życie. Uważa, że lokalne produkty z rodzinnego Podlasia nie ustępują najlepszym smakom świata. W swojej książce chce zmierzyć się z najbardziej niedocenianym warzywem – ziemniakiem. Jeżeli ktoś może udowodnić, że nie bez powodu ziemniak zaczął swoją wielką karierę na królewskim stole i tam powinien znowu trafić – to tylko ona.
Niedoceniony, a niezastąpiony. Smaczny, zdrowy, przygotowywany na wszelkie możliwe sposoby. Ziemniak. Historia, odmiany, wyjątkowe połączenia i ponad 60 słonych i słodkich przepisów Podlasianki, która mówi o sobie: jestem aktywistką kulinarną. A o ziemniakach wie wszystko.
Blanka Lipińska, "365 dni" i "Ten dzień"
Obrzydliwie romantyczna, skrajnie prawdziwa i inspirująca... Teraz bestsellerową powieść "365 dni" możesz kupić w boksie wraz z jej kontynuacją pt. "Ten dzień".
Druga część bestselleru to nie tylko przyjemne love story, które czyta się przed snem 365 dni na dobranoc. To fabuła pełna zaskakujących zwrotów akcji: ucieczek, pogoni, zdrad, walk o honor, śmiertelnego niebezpieczeństwa.
Iwona Zasuwa, "Smakoterapia" i "Smakoterapia 2"
Teraz dwa bestsellery z serii "Smakoterapia" w promocyjnej cenie!
Zdrowie zaczyna się na talerzu. Właśnie dlatego w tej książce znajdziesz przepisy na śniadania, obiady i przekąski na bazie naturalnych, ogólnodostępnych produktów roślinnych, a dodatkowo bez glutenu, nabiału i cukru. To kuchnia idealna dla ciebie, jeśli chcesz odżywiać się świadomie i cieszyć się zdrowiem – zarówno jeśli jesteś wszystkożercą, jak i wegetarianinem lub weganinem czy alergikiem albo po prostu lubisz dobrze i zdrowo zjeść. Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie. Sięgnij po przepisy na bazie produktów, które doskonale wpływają na organizm: sezonowych warzyw, kasz, ziaren, orzechów, owoców, zdrowych olejów, a wszystko to podane w apetycznej i smacznej formie. Pamiętaj – jesteś tym, co jesz!
"Zioła na talerzu"
Zioła na talerzu to 15 barwnych historii utalentowanych kucharzy i blogerów, którzy zakochali się w aromacie i smaku świeżych ziół. Tomek Jakubiak porównuje tu tajską bazylię do relacji z teściową, Andrzej Polan opowiada o tym, jak szczaw przywołuje u niego wspomnienia z dzieciństwa, a Jurek Sobieniak odkrywa nieznane oblicze melisy, która większości z nas kojarzy się z deserami. Każdy z gości podzielił się także swoim ulubionym przepisem, w którym świeże zioła grają pierwszoplanowe role. Samar Khanafer zaserwuje dorsza w kolendrowym pesto, a Marieta Marecka zdradzi sposób na przygotowanie drobiowych roladek na bazyliowym purée.
To tylko namiastka tego, co znajdziecie w książce, która uwodzi w sumie 75 pysznymi przepisami.
Przepisów użyczą, między innymi:
- Lara Gessler
- Andrzej Polan
- Grzegorz Łapanowski
- Marta Dymek