Następne zdjęcie: Niezłe ziółko!
zdjęcia: materiały PR

Dodaj grzyby

Jeśli jesienią zrobiliśmy zapasy grzybów i ususzyliśmy je, to teraz w okresie zimowym czas zacząć się nimi cieszyć. Przygotujemy z ich pomocą eleganckie, szlachetne sosy mięsne. Doskonale w tej roli sprawdzą się podgrzybki, borowiki czy boczniaki. Udany duet stworzą z cebulą, zeszklone razem na patelni i uzupełnione na przykład kilkoma kroplami sosu sojowego. Wzmocni to smak sosu i nada mu delikatnie orientalnego charakteru:

Sos grzybowy z boczniaka

Składniki:

- olej - 50 ml

- cebula mała - 1 sztuka

- śmietana 18 % - 2 łyżki

- boczniaki - 100 g

- Esencja do sosu pieczarkowego Knorr - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. By przygotować sos do mięs, w garnku lub na patelni, na której wcześniej smażyły się steki czy sznycle, zeszklij posiekaną w kostkę cebulę oraz grzyby pokrojone w plastry.

2. Następnie do cebuli i grzybów dolej 200 ml zimnej wody. Wyłącz ogień pod patelnią. Dodaj Esencję, dzięki której sos zyska idealną gęstość i wspaniały smak. Całość mieszaj, aż Esencja rozpuści się. Ponownie włącz ogień. Wszystko razem gotuj dwie minuty. Następnie dodaj śmietanę. Na koniec zmiksuj. Aksamitnym sosem polewaj ulubione dania.



Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 czerwca 2019, 02:41

Nasze propozycje