Poprzednie zdjęcie: Niezłe ziółko! Następne zdjęcie: Zaostrz smak
zdjęcia: materiały PR

Rozgrzewające przyprawy

Goździki, anyż, imbir - każde z osobna potrafi fantastycznie rozgrzewać, a co dopiero gdy połączą siły, tworząc doskonały sos korzenny! Nie dość, że zapewnia wewnętrzne ciepło, to jeszcze dostarczy niezapomnianych wrażeń smakowych:

Sos korzenny z nutą pomarańczy

Składniki:

- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

- pomarańcza - 1 sztuka

- kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka

- goździki - 2 sztuki

- gwiazdka anyżu, kawałek - 1 sztuka

- szalotka - 2 sztuki

- świeży imbir - 50 g

- olej do smażenia - 50 ml

Sposób przygotowania:

1. Drobno pokrojoną szalotkę podsmaż na dnie garnka razem z aromatycznym cynamonem, anyżem i kilkoma goździkami.

2. Mieszankę podlej szklanką wody lub sosem, który powstał, gdy piekłaś mięso.

3. Dodaj Esencję Knorr i rozmieszaj, pozbywając się grudek. Dzięki temu dodatkowi sos będzie idealnie doprawiony i zyska odpowiednią zawiesistość. Następnie dodaj starty świeży imbir i otartą skórkę z pomarańczy. Sos gotuj 5 minut, aż zgęstnieje. Potem przecedź go przez sito, pozbywając się kawałków dużych przypraw.

4. Pomarańczę pokrój na cząstki i razem z sokiem dodaj do sosu.



Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

16 lipca 2019, 22:29

Nasze propozycje