Poprzednie zdjęcie: Rozgrzewające przyprawy Następne zdjęcie: Dodaj pieprz
zdjęcia: materiały PR

Zaostrz smak

A skoro jesteśmy przy „rozpalaniu”, jak nie wspomnieć o chilli? Niewiele składników potrafi wręcz tak wzniecić ogień! Wraz z towarzyszącymi szalotką i czosnkiem nada sosowi pikantności, którą zrównoważy śmietana oraz dodatek oliwy z oliwek. Całość znakomicie uzupełni natka pietruszki lub kolendry. Rezultat? Gęsty kremowy sos, lekko ostry o wyraźnym zabarwieniu smażonego czosnku. Sos pasuje do jagnięciny, wieprzowiny, kurczaka, ryb i owoców morza:

Sos czosnkowy z chilli

Składniki:

- szalotka - 1 sztuka

- czosnek - 6 ząbków

- oliwa z oliwek - 80 ml

- Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka

- natka pietruszki - 1 pęczek

- cytryna - 1 sztuka

- majonez - 100 g

- śmietana - 100 ml

- czerwona papryka chili - 1 sztuka

Sposób przygotowania:

1. Na patelnię, na której smażone było mięso, wlej trochę oliwy i przesmaż na niej

szalotkę, czosnek i chilli – wszystko uprzednio pokrojone bardzo drobno. Pod koniec smażenia wlej sok z cytryny i 100 ml ciepłej wody.

2. Do otrzymanego sosu dodaj Esencję. Za jej sprawą sos zgęstnieje, a ty będziesz mieć pewność, że jest dobrze doprawiony. Zawartość patelni mieszaj i gotuj, aż Esencja dokładnie się rozpuści, a sos zgęstnieje.

3. Patelnię zdejmij z ognia i daj daniu przestygnąć. Po pewnym czasie dodaj śmietanę i majonez, dorzuć także natkę pietruszki i wymieszaj. Sos serwuj zimny.



Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 lipca 2019, 10:29

Nasze propozycje