Poprzedni artykuł: Międzynarodowy Dzień Pizzy - przepisy na pizzę! Następny artykuł: Tapas - mały kęs hiszpańskiej zabawy

Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

W zimie ciężko o prawidłowe utrzymanie w organizmie potrzebnych witamin. Cennym źródłem soli mineralnych i witamin jest wszystkim nam znany szpinak. Natomiast jeśli dodamy do niego dodatkowo orzechy włoskie otrzymamy prawdziwą bombę witaminową!

Zafunduj sobie bombę witaminową w zimie - wypróbuj przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy Roberta Muzyczkę.

makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i orzechami włoskimi

  • Międzybrodzki Makaron wstążka – 250g
  • liście szpinaku – 200g
  • ser żółty – 100g
  • jajka ugotowane na twardo – 3 szt.
  • łuskane orzechy włoskie – 50g
  • jogurt naturalny – 100ml i 3 łyżki majonezu
  • czosnek – 3 ząbki
  • pomidorki koktajlowe – 7 szt.
  • pieprz grubo mielony do smaku

W pierwszej kolejności gotujemy makaron. W tym samym czasie majonez mieszkamy z jogurtem i do całości dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, a następnie kładziemy na patelnie i lekko podgrzewamy. Szpinak, po dokładnym wymyciu dokładamy do naszego sosu. Na koniec dodajemy makaron i dokładnie mieszkamy. Po wyłożeniu całości na talerz dekorujemy startym serem, kładziemy cząstki ugotowanego jajka i przekrojone na pół pomidorki oraz orzechy włoskie. Sałatkę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i gotowe.

Smacznego!

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 kwietnia 2020, 11:09

Nasze propozycje