Połączenie gruszki i pietruszki w koktajlu doskonale sprawdzi się w przypadku osób zestresowanych, które szukają wyciszenia. Taki koktajl, jeśli wyda nam się zbyt esencjonalny, można dla wzmocnienia jego właściwości uspokajających rozcieńczyć nieco przestudzonym naparem z melisy.
Koktajl warzywno-owocowy „gruszka i pietruszka” – właściwości
Zarówno gruszka, jak i pietruszka dostarczają niewielu kalorii, a ich właściwości i wpływ na nasz organizm są nieocenione. Gruszka działa przeciwgorączkowo i przeciwzapalnie, a także pobudza trawienie. Duża zawartość boru stymuluje mózg do prawidłowego działania.
Pietruszka korzeniowa nieco znika w cieniu docenianej natki, tymczasem warto także surowy korzeń pietruszki włączyć do diety i wykorzystać w koktajlu. Działa oczyszczająco na organizm, pobudzając go do usuwania toksyn. Ponadto, dzięki właściwościom moczopędnym, pomaga w problemach z obrzękami, regulując nawodnienie organizmu. To zatem idealny sposób na walkę z zatrzymywaniem się wody w organizmie.