Perfekcyjnie zaparzone espresso – od najsłodszej, bardzo intensywnej w smaku pięciosekundowej cremy, przez 15-sekundowe pobudzające cortissimo, aż do klasycznego, 30-mililitrowego bogatego w smak, aromat i kofeinę espresso – to wyróżnik każdej kawy serwowanej w COSTA COFFEE. Gładkie, pozbawione bąbelków, idealnie spienione mleko jest elementem, którego również nie może zabraknąć, by w fantazyjny sposób wykończyć kawowy napój. Razem tworzą wyjątkową kompozycję smakową, a za sprawą talentu, kreatywnego podejścia oraz precyzji baristów – są także małymi dziełami sztuki, przygotowywanymi na oczach gości.
Malowania mlekiem bariści COSTA COFFEE uczą się od pierwszych dni pracy w kawiarni. Poznają tajniki i standardy parzenia kawy, spieniania mleka oraz jego polerowania. Dowiadują się, że im bardziej schłodzone i świeże mleko, tym proces jego spieniania jest łatwiejszy i bardziej efektywny.
Metoda tworzenia kawowych arcydzieł poprzez malowanie mlekiem lanym prosto z dzbanka nosi nazwę free pouring. Przy tej technice istotne jest nie tylko precyzyjne narysowanie wzoru, ale też zachowanie proporcji pomiędzy ilością kawy a mleka w filiżance oraz kontrast barw na powierzchni kawy. Ważne, by mleczna piana przełamała intensywny smak kawowej cremy, a wzór latte art wyróżniał się jasnym kolorem na tle złocistej tafli kawy.
Z klasycznych mlecznych wzorów słyną przede wszystkim dwie kawy dostępne w kawiarniach COSTA COFFEE – intensywne w smaku, niezwykle trudne do wykonania Corto oraz aromatyczne Flat White.