Poprzedni artykuł: Sprawdźcie, jak działa bakuchiol Następny artykuł: Lada moment rusza nowa promocja w Rossmannie! Zapiszcie tę datę w kale...

Ten olejek eteryczny pomoże ci wyleczyć trądzik! Sprawdź, jak działa tak zwana żywica olibanowa

Olejek frankincense stosowany punktowo lub dodawany do serum, kremu czy kąpieli, pomaga wyleczyć stany zapalne i zapobiega powstawaniu nowych krostek. W czym tkwi jego sekret?

Zalety tego otrzymywanego z drzew kadzidłowych olejku doceniali już starożytni Egipcjanie. Przez setki lat był używany do leczenia niestrawności, zmniejszania stresu czy higieny jamy ustnej. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym olejek frankincense doskonale sprawdza się w walce z trądzikiem. Ponadto opublikowane niedawno wyniki badań dowodzą, że może on także odmładzać skórę.

Zobacz także: Dzięki tym olejkom widoczne pory skóry i jej nieestetyczny połysk przestaną być twoim problemem!

Jak działa olejek frankincense?

Żywica frankincense (nazywana też olibanum) jest pozyskiwana z kilku gatunków drzew rosnących na Półwyspie Arabskim, w Indiach i w Północnej Afryce. W tradycyjnej medycynie arabskiej i ajurwedzie wykorzystywano ją jako środek dezynfekujący, przeciwbólowy i przeciwreumatyczny. Wytwarzany z niej olejek jest współcześnie wykorzystywany do aromaterapii i w celach kosmetycznych.

Olejek frankincense (kadzidłowy) znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości antybakteryjnych, dzięki którym przyspiesza gojenie stanów zapalnych i zapobiega powstawaniu nowych wyprysków. Z wyników badań opublikowanych w 2017 roku na stronie Narodowego Centrum Informacji Biotechnologicznej (National Center for Biotechnology Information, NCBI) wynika, że żywica olibanowa może też przywracać skórze ładny i młody wygląd.

Przede wszystkim, olejek frankincense obniża poziom kolagenu typu III, który - uczestnicząc w zabliźnianiu ran - przyczynia się też do powstawania na skórze blizn. W ten sposób olejek kadzidłowy zapobiega powstawaniu blizn potrądzikowych i chroni przed rozstępami. Naprawcze właściwości tego olejku sprawiają też, że jego regularne stosowanie (zwłaszcza w towarzystwie olejku różanego lub jojoba) powoduje zmniejszenie zmarszczek i odsuniecie w czasie powstawania nowych.

Zobacz także: Jakie olejki warto stosować w walce z trądzikiem?

Olejek frankincense można kupić w sklepach oferujących naturalne kosmetyki, zioła i zdrową żywność (ceny zaczynają się od około 30 zł za 10 ml). Olejek kadzidłowy można stosować punktowo na skórę (nie powinien jej podrażniać) lub dodawać do kremów, serów lub olejków. Jego pielęgnacyjne i aromaterapeutyczne zalety wykorzystamy też w pełni, robiąc sobie kąpiel z kilkoma jego kroplami. 

Zdjęcie główne: iStock

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 czerwca 2019, 05:47

Nasze propozycje