Jak każda dobra opowieść, ta historia też zaczyna się od zaskakującego zwrotu akcji, bo witamina F w rzeczywistości... nie jest witaminą. Nazywa się w ten sposób służące zarówno zdrowiu, jak i urodzie kwasy tłuszczowe egzogenne (NNKT). Kwasy linolowy, linolenowy i arachidonowy wspierają układ odpornościowy, układ pokarmowy i pracę mózgu oraz hamują rozwój chorób autoimmunologicznych. Mają one także zbawienny wpływ na stan skóry, chroniąc ją przed czynnikami środowiskowymi, wspomagając jej regenerację czy opóźniając jej starzenie się. Witamina F jest tak dobra, że warto ją zarówno zjadać, jak i się nią smarować! ;-)
Fot.: Pinterest
Zobacz także: Kropelki na odporność dla niemowląt odmienią twoją cerę! Zapłacisz najwyżej kilkanaście złotych
Jak witamina F wpływa na skórę?
Najważniejszą funkcją kwasów tłuszczowych egzogennych jest wspieranie naturalnych mechanizmów obronnych skóry. Włączając się w struktury błon komórek naskórka albo wbudowując się w lipidy spoiwa międzykomórkowego NNKT wzmacniają tak zwany płaszcz lipidowy - barierę, która chroni skórę przed szkodliwymi wpływami środowiska oraz utratą wody. W ten sposób witamina F zapobiega nie tylko przesuszeniu skóry, ale także jej starzeniu się. Bo odwodniona skóra wiotczeje i zaczyna się marszczyć.
Wypróbuj krem z wit. F już za 15 zł
Ponadto, NNKT hamuje nadmierne rogowacenie przewodów wyprowadzających i ujść gruczołów łojowych, zapobiegając w ten sposób powstawaniu zaskórników. Kwasy tłuszczowe linolowy, linolenowy i arachidonowy wspierają także regenerację skóry i przyspieszają gojenie się stanów zapalnych.
Fot.: Pinterest
Zobacz także: To jedzenie w tydzień wygładzi cerę, usunie większość krostek i zmniejszy zaczerwienienie skóry!
Po kremy, w których składzie znajduje się witamina F powinny sięgać osoby z cerą dojrzałą oraz te walczące z trądzikiem grudkowo-krostkowym. Kosmetyki z NNKT świetnie sprawdzają się jesienią i zimą, chroniąc twarz przed mrozem i lodowatym wiatrem. Witaminy F warto jednak szukać także w suplementach oraz wprowadzić ją do swojej diety, jedząc między innymi bogate w nią pestki słonecznika, nasiona dyni, migdały, awokado oraz oleje słonecznikowy, lniany i oliwę z oliwek.