Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - milosc czy przyjazn?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-12-10, 09:10   #11
Betty83
Zakorzenienie

Dot.: milosc czy przyjazn?

Cytat:
Napisane przez Lolisiaa Pokaż wiadomość
no wiec juz tlumacze, pare miesiacy temu jak bralam te tabletki antykoncepcyjne strasznie dziwnie sie zachowywalam i przez to moje zachowanie strasznie sie klocilismy i miewalam ogromne napady zazdrosci a moj tz tego nie wytrzymywal bo niemal ze byl jak na smyczy wiec zrobil to powiedzial ze nie kocha mnie i niby pod tym pretekstem zrywa mzebym sobie to uswiadomila ze robie mu krzywde tymi ciaglymi klotniami nie wiadomo o co. Czasami sama stawalam i zadawalam sobie pytanie o co tak naprawde mi chodzi. xD Poizdrawiam xD
Jest taka pewna teoria, do której coraz bardziej się przekonuję. Sama niedawno miałam podobne przejścia po odstawieniu pigułki.

Cytat:
Jak pigułka antykoncepcyjna może wpływać na wybór partnera? Na to pytanie udało sie znaleźć odpowiedź naukowcom z University of Liverpool i University of Newcastle.

Analizowali oni czy zażywanie tabletek ma jakikolwiek wpływ na preferencje kobiet w wyborze partnera. Ludzie zupełnie nieświadomie wybierając partnerów kierują się zapachem ciała i wybierają osoby znacznie różniące się pod tym względem od nich samych. Zapach w dużej mierze zależny jest od tego jakie geny posiadamy. Wybierając inny zapach, jednocześnie wybieramy osobę znacznie różniącą sie pod względem genetycznym. Jest to mechanizm, dzięki któremu możliwe jest utrzymanie różnorodności genetycznej.

Z przeprowadzonych badań wynika, że pigułki antykoncepcyjne mogą zaburzać ten naturalny instynkt kobiet do wyboru partnera pod względem genetycznym. Kobiety, które stosowały pigułki zaczęły preferować zapach ciała mężczyzn najbardziej zbliżonych pod względem genetycznym do nich samych. Zmiana ta, może być przyczyną problemów z zajściem w ciążę i zwiększonego ryzyka poronień. Ostatecznie, może to również doprowadzić do rozpadu związku, gdy kobieta przestanie zażywać pigułki hormonalne, gdyż zapach partnera może przestać ją pociągać.
Ten artykuł był m.in. w serwisie Dbam o Zrowie i innych.

Kilka lat temu, kiedy nie brałam pigułki, kierując się naturalnymi hormonami, wybrałam partnera o bardzo różnych genach ode mnie, totalne przeciwieństwo pod każdym prawie względem fizycznym i psychicznym. Po 2 latach z pigułką, zakochałam się w najlepszym przyjacielu. Chemia między nami była od zawsze, prawie 10 lat, ale wcześniej nie odważylam się na poważny związek. Teraz znowu nie biorę, na szczęście uczucie jest, ale znowu trochę inaczej zaczełam go postrzegać. Biochemia czasem robi nam niezłe zamieszanie w głowie. Nie czasem - zwykle tak jest. Trzeba zdawać sobie sprawę jaki to ma wpływ.

Myślę, że możesz nadal go kochać, ale w związkach czasem przychodzi znudzenie partnerem, okres stagnacji. Nie wiem czego tak naprwadę się boisz - utraty tej konkretnej osoby, czy samotności, czyli nie bycia z nikim. To może byc przyjaźń, miłość lub samo przywiązanie. Musisz sama sobie na to odpowiedzieć. Przeanalizuj sytuacje, popracujcie nad komunikacją miedzy wami, bo z tym macie problem. W tej chwili nie wiesz nawet na czym stoisz, powiedział, że cię nie kocha, ale z jakichś względów chyba nie do końca w to wierzysz.
I pamiętaj, że facet nie będzie się dlugo zastanawiał czego od niego oczekujesz. Im trzeba jasno i wprost mówic, a nie prowokować, próbować manipiulacji, czy czekać aż sam się domyśli. Może na początku tak jest, że się bardzo starają i pokazuja jak bardzo wiedzą o co nam chodzi, ale później ich to zamęczy i zabije wszystko co dobre. I nie dlatego że nie chcą się starać czy im nie zależy, ale że nie wiedzą o co chodzi i co robią nie tak.