Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-12-10, 15:25   #3886
pani-jesień
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Ha, ja wiem, ja wiem
to badanie służy ocenie czy masz dobrze dobrane moce, jeżeli tak to widzisz tak samo wyraźnie na tle zielonym jak i czerwonym. Jeżeli potrzebujesz mniejszego plusa lub większego minusa to widzisz wyraźniej na czerwonym i analogicznie jeżeli potrzebujesz słabszego minusa to widzisz lepiej na zielonym. A chodzi o to, że różne długości fali świetlnej są załamywane z różną mocą przez układ optyczny oka.
Dziękuję za odpowiedź Ja jednym okiem widziałam wyraźniej na czerwonym tle, a drugim - na zielonym Teraz już rozumiem, czemu okulistka nie była tym zachwycona i postanowiła na kolejnej wizycie zmienić mi moce soczewek

Nie orientuje się któraś z Was czy mogę po raz kolejny dostać parę soczewek do wypróbowania gratis? To byłby już 3. raz - najpierw dostałam Air Optixy masakratory (), teraz mam Oasysy, które też mi nie pasują Jeśli za wypróbowanie kolejnych musiałabym już zapłacić, to rezygnuję z soczewek, bo nie bardzo mnie stać na takie eksperymenty