Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-10, 21:49   #3898
Malla
Nie depcze krokusów

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

madiya - to dobrze, że piekła, oczy wiedziały z czym mają do czynienia

pani-jesień - Biofinity to najnowsza soczewka sferyczna na rynku, nie jest zbyt szeroko dostępna w polskich gabinetach. Ma bardzo wysoką przepuszczalność tlenu przy małej sztywności, więc powinna być komfortowa. Właściwości optyczne też ma bardzo dobre, powinna zapewniać dobre widzenie. Ale wiadomo, u każdego będzie spisywać się inaczej. Sama bym spróbowała, ale jest za duża na mnie.

fiolka85 - dziękuję, uspokoiłaś mnie Jak się nazywa ten test z kolorami? Myślałam, że już skończyły się moje problemy z soczewkami, a tu nagle pojawiły nowe... Zwykle gdy odbierałam nowe okulary, po miesiącu widzenia jak brzytwa widziałam już słabiej. Obecne mam od lutego i widzę bardzo dobrze, choć jak byłam w VE, to prawe oko nie widziało tak jak lewe - miałam w tym okresie bardzo suche i zmęczone oczy, nie wysypiałam się, więc może to było chwilowe. Jako biolog doceniam to, że mogę rozpoznać np. drzewo po liściach, jak byłam na studiach, to po prostu nie widziałam ich kształtu, pewnie stąd moja niechęć do botaniki...

madiya - jakie masz moce w okularach, a jakie w soczewkach? To nie jest normalne ich zachowanie. Czasem u astygmatyków trzeba iść na kompromis co do mocy, ale na pewno nie powinno się widzieć podwójnie pod żadnym kątem, to by sugerowało jednak ich zły dobór.
Oczywiście, że warto spróbować Optixów. Co do kropli, weź pod uwagę możliwość ich używania bezpośrednio na soczewkę - nie wszystkie są stworzone dla nas. Złe widzenie wieczorem może być spowodowane wysuszeniem, zmęczeniem oczu lub jakością soczewek. Masz szkiełka starszej generacji, nie przepuszczają dużo tlenu, więc nie powinno się w nich chodzić za długo. W domu najlepiej je zdejmować.

mango55 - myślę, że bez problemu znajdziesz lekarza w ciągu kilku dni. Może to nie pogorszenie wady, a np. zmętnienie rogówki? Kiedy ostatnio byłaś na kontroli? Jeśli pół roku temu, to najwyższy czas na wizytę - zasoczewkowani powinni je odbywać 2x w roku, bo są grupą wysokiego ryzyka.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-12-10 o 21:50
Malla jest offline Zgłoś do moderatora