Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
[1=4c2ea920fcf0cb3d39288a6 c961f1efcc2286102_684b5c0 01d1f4;10043023]Drogie Wizażanki mam pytanie czy jeżeli pracowało się przez rok to można iść na staż czy tez nie? Pytam bo znajoma pracował kilka lat a teraz wysłali ja na przygotowanie zawodowe czy to to samo co staż czy nie?
z góry dziękuję za odpowiedzi.[/quote]
Przygotowanie do zawodu praktycznie niczym nie różni się od stażu(byłam na takim na 4 miesiące).Różnica polega tylko na "rekrutacji" czyli o staż mogą ubiegać sie osoby:
osoby bezrobotne do 25 roku życia,
osoby zarejestrowane jako bezrobotne w okresie do upływu 12 miesięcy od dnia określonego w dyplomie, świadectwie lub innym dokumencie poświadczającym ukończenie szkoły wyższej, które nie ukończyły 27 roku życia. Natomiast na przygotowanie zawodowe UP wysyła osoby, które są dłużej absolwentami szkoły czy uczelni i są bezrobotne zaś co do wieku to nie ma rozgraniczenia bo może na takie przygotowanie zawodowe iść młoda osoba ale też i starsza, czyli w dużym uproszczeniu na przygotowanie do zawodu UP wysyła osoby, które się nie łapią na staż. Poza tym staż i przygotowanie do zawodu to praktycznie to samo bo i wysokość stypendium jest identyczne jak i prawa do wolnego są takie same. Pozdrawiam
|