Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - zaburzenia odżywiania inne niż anoreksja i bulimia
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2008-12-12, 17:40   #2
Hypnotic Eyes
Wtajemniczenie

Dot.: zaburzenia odżywiania inne niż anoreksja i bulimia

Przedewszystkim te dwa punkty:
Cytat:
a) chociaż wiem i widzę, że jestem chuda, to jednak odczuwam jakąś dziwną satysfakcję, gdy np. zjem mało przez cały dzień (bo np. mam dużo pracy i mało czasu)
b) jeśli jestem na siebie zła, bo coś mi nie wyszło, to (czasem) odmawiam sobie za karę jedzenia
c) kiedy jestem zestresowana, to prawie wcale nie mogę jeść
Trochę przeczą temu co napisałaś na początku. Z drugiej strony jeśli tak jest możesz mieć zaburzenia odżywiania. Są różne objawy ED. Anoreksja to nie tylko chęć schudnięcia. Tłumaczenia Anorexia Nervosa oznacza w wolnym tłumaczeniu jadłowstręt psychiczny. Czyli szeroko pojęty wstręt do jedzenia. Spowodowany złym stanem psychicznym.
Tak więc jeśli uważasz, że jedzenie jest dla ciebie problemem. Unikasz posiłków, nie lubisz patrzeć na jedzenie i o nim myśleć, nie koniecznie chcąc zrzucić wagę to możesz się temu głębiej przyjrzeć. Natomiast jeśli jesz dużo i dalej chudniesz to zgłoś się do lekarza w celu zdiagnozowania jakiś zaburzeń hormonalnych lub trawiennych.
Może wklej tu przykładowy jadłospis. ?

Photoblog
Hypnotic Eyes jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując