2005-12-02, 07:34
|
#15
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2005-04
Wiadomości: 2 590
|
Dot.: Co ze schabu?
Cytat:
Napisane przez MAJA1
W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
poświęcic na codzienne gotowanie pragne Wam przedstawic swój
przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.
Oto przepis:
Schab lub piers z indyka (2kg)
2l wody
1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa np łopatka to mozna dac więcej)
1 łyżka cukru
1/2 płaska łyżeczka pieperzu naturalnego
1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
4 ząbki czosnku
2-3 łyzki majonezu
inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
własnego uznania
Wykonanie:
WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" ; w zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre. Polecam
|
ojej, a czy to nie bedzie surowe? pierwszy raz spotykam sie z takim przepisem... (jestem laikiem w sprawach kuchennych, wiec moze to dlatego) jakos nie umiem sobie tego wyobrazic. tymbardziej, ze to na taki duzy kawalek miesa! naprawde taki krotki jest czas gotowania czy to pomylka przy pisaniu?
|
|
|