Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - kiedy pić soki?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2005-12-02, 20:04   #11
grudniowa-szatynka
Zakorzenienie

Dot.: kiedy pić soki?

Cytat:
Napisane przez roxana9007
grudniowa szatynka 100 ml soku np z jablek ma 45 cal, wiec szklanka jakies 150 i wcale nie jest powiedziane ze na 1 szkl. mozna zakonczyc. Tu nie chodzi o wartosc kaloryczna, bo caly sok zostanie w ciagu pol godziny strawiony i calkowicie wchloniety przez organizm. Jezli jesz kanapke rano i na dodatek popijasz ja czyms to nie zmusi to jelita grubego do pracy. Kanapka lezy w zoladku kamieniem bo proces trawienia jest zahamowany. A niestrawiony chleb powoduje gnicie.
Moment, bo czegoś nie rozumiem. Mówisz, że mój organizm nie jest z rana przygotowany na trawienie kanapki albo musli z mlekiem? Z tego co wiem [a mogę się mylić] rano jemy, żeby podkręcić metabolizm, skłonić do działania. Uważam, że cokolwiek zjemy zostanie to strawione i to szybko, bo organizm potrzebuje energii. Sugerujesz, że z rana organizm jest gotów strawić tylko i wyłącznie SOK?
Nie uważam, żeby jakość śniadania polegała na szybkości jego spalenia. Jeżeli sok zostanie spalony w 30 minut, to nie za dobrze to wróży - ja nawet nie zdążę wyjść z domu. Po tych 30 minutach, mogę coś zjeść czy mam czekać 'przepisowe' 3 godziny?

Czyżbyśmy wszystkie zyły w niewiedzy jedzac musli na śniadanie? Proszę, wyjaśnij mi to.