|
Serowe ślimaki z pikantnym farszem
Składniki:
- 60 dag metki wieprzowej
- 1 cebula
- 1 jajko
- 15 dag żółtego sera
- 2 łyzki koncentratu pomidorowego
- 7 łyżek mleka
- 4 łyżki oliwy
- 1 proszek do pieczenia
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 kostka twarogu
- 20 dag mąki
- majeranek, pieprz
Metke wycisnąć z osłonki, dodac białko, cebulke pokrojoną w drobną kosteczkę, starty ser, posiekaną natke pietruszki, majeranek oraz koncentrat pomidorowy. Wyrobic na gładką mase i przyprawić na pikantnie.
Twaróg utrzeć z 6 łyzkami mleka, oliwą oraz solą. Dodac mąkę i proszek do pieczenia oraz zagnieść ciasto. Rozwałkowac na prostokąt wilkości 50x30. Pociąć na 8-10 równych pasków. Każdy pasek posmarować masą mięsną, i zawinąć w ruloniki. Ślimaczki ciasno ułożyć na tortownicy posmarowanej tłuszczem. Żółtko roztrzepać i wymieszac z resztą mleka po czym posmarować ślimaki, piec 35-40 minut w temperaturze 200C.
|