Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Cilest/Elin - wątek zbiorczy!
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2002-08-08, 13:21   #5
Evoonya
Raczkowanie

GG do Evoonya
Re: Cilest, bole glowy i nudnosci

Jeśli masz ulotkę Cilestu, poczytaj... Migreny są częstym "skutkiem ubocznym" brania pigułek, szczególnie w fazie adaptacji organizmu do nich. Jest pewnien objaw, przy wystąpieniu którego należy NATYCHMIAST odstawić Cilest i udać się do lekarza - silne migreny połączone z zaburzeniami widzenia.

Cilest jest chyba najpopularniejszą pigułką dwuskładnikową (estrogen i progesteron) monofazową z gestagenami III generacji, jest więc dość bezpiecznym preparatem, oczywiście pod warunkiem, że się pozostaje pod opieką ginekologa. Przeciwskazania są następujące: ciąża, nadciśnienie tętnicze, choroba zatorowo-zakrzepowa u pacjentki i w rodzinie, choroba niedokrwienna serca, choroby układu krążenia u pacjentki i w rodzinie,zaburzenia krzepliwości, choroby wątroby - wzw, marskość, stłuszczenie,
zaawansowana lub długotrwała cukrzyca, bóle migrenowe powodujące ogniskowe objawy neurologiczne, krwawienia z dróg rodnych z nie znanych przyczyn, długotrwałe unieruchomienie, planowane zabiegi chirurgiczne, palenie papierosów - szczególnie u pacjentek po 35 roku życia

Dobry lekarz powinien przed zapisaniem pigułek zrobić porządny wywiad, najlepsi oznaczają hormony.

Brałam kiedyś pigułki z tej samej półki, co Cilest (dwuskładnikowe, monofazowe), źle się jednak po nich czułam. Uznałam ponadto, że stosowanie piguł - jak dla mnie - ma za dużo skutków ubocznych, tych, które już znamy. Ciągle w świecie medycznym pojawiają się informacje o kolejnych niepokojących objawach pohormonalnych (ostatnia głośna sprawa z HTZ, badania w USA). No ale to sprawa indywidualna - pod opieką lekarza, wyłącznie.

Co do wycofywania pigułek na Zachodzie, a u nas nie... No cóż, koncerny musza mieć swoje zyski, a polski rynek ciągle jest nienasycony. Niepojęte jest dla mnie, że nie ma w Polsce zarejestrowanych minipigułek (lobby farmaceutyczne w parlamencie?), dotychczas najbezpieczniejszej metody antykoncepcyjnej. Oparta jest ona tylko o jeden hormon - progestagen. Nie hamuje on owulacji, tylko wytwarza tzw. barierę szyjkową ze śluzem nieprzepuszczalnym dla plemników.
Evoonya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując