Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Świadkowie Jehowy-prawda
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-03, 08:49   #315
dusia139
Wtajemniczenie

Dot.: Świadkowie Jehowy-prawda

Cytat:
Napisane przez expectation Pokaż wiadomość
Powiem jeszcze - Bóg Ojciec Syn Boży i Duch Święty są częścią Trójcy Świętej - ale tak w ogóle są też osobnymi częściami. Nie ma innej drogi do Ojca (czyli do Boga), jak tylko przez Chrystusa! (który nie jest żadnym aniołem, tylko jest człowiekiem! umarł jak człowiek, żył jak człowiek i jest podobny do człowieka we wszystkim opróćz grzechu!)

Może skończmy już temat Ojca, bo wytłumaczyłam Ci już jak to się ma do naszej religii, a ty powiedziałaś jak to się ma do Waszej. Po co to dalej ciągnąć i podawać ten sam fragment z Pisma po raz tysięczny?

Bardzo nurtuje mnie pytanie o zawód. Wiem, że są oni normalnymi ludźmi - ale np. jeśli jest się nauczycielem - czy dyrektorem - trzeba przecież organizować imprezy - czego religia Wam zresztą zakazuje (Matko Boża!) Więc jak to jest?

Swoją drogą znam ŚJ którzy pełnią funkcję właśnie dyrektora i nauczyciela, dlatego pytam

Ile trwa to "głoszenie"? godzine? dwie? pół dnia?

Jak wygląda spotkanie? Jest najpierw jakaś modlitwa? Czy tylko wymieniacie się doświadczeniami?

I jeszcze kilka pytań, które zostały już zadane:

I Sylwia, jak sie ma twoje sumienie? Nie gryzloby Cie sumienie, gdyby ktos, kogo bardzo kochasz umarl, bo nie pozwolilas na transfuzje krwi???????

Czyli 10 przykazań świadków Jehowy w ogóle nie obowiązuje? W takim razie obowiązuje Was coś jeszcze oprócz przykazań miłości?

Czy uznajecie Stary Testament?

Co dalej z tą Komunią? Jezus wyraźnie powiedział: najpierw, biorąc chleb, a potem biorąc kielich z winem - że właśnie TO mamy czynić na Jego pamiątkę - a nie obchodzić święto w kwietniu na pamiątkę zmartwychwstania. Wyraźnie kazał nam spożywać swoje Ciało i Krew (pod postacią chleba i wina), aby mieć życie wieczne. ("Kto spożywa Ciało moje i pije Krew moją ma życie wieczne. A ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym") - nie pamiętam skąd ten fragment

A jeśli "kochaj bliźniego swego jak siebie samego " - obowiązuje Was, to co dalej z tą transfuzją krwi?

Więcej pytań nie znajdę, bo nie mam na to czasu.

Proszę! Nie rzucaj wyrywkami z Pisma Świętego - jeśli tak robisz, od razu je interpretuj, jak Ty je rozumiesz, gdyż My - chrześcijanie, rozumiemy to zupełnie inaczej - I potem powstaje 10 stronna dyskusja o tym kim jest Ojciec.

Odpiszę na kilka pytań:

Ile trwa to "głoszenie"? godzine? dwie? pół dnia?

Nie ma reguły. Każdy ŚJ ma taki obowiązek, ale traktujemy to także z przyjemnością. Niektórzy spędzają w miesiącu 10 godzin w służbie inni 5 godzin, jeszcze inni 50. Traktujemy to jak przywilej;

Jak wygląda spotkanie? Jest najpierw jakaś modlitwa? Czy tylko wymieniacie się doświadczeniami?

Owszem. Na początku odśpiewujemy pieśn- mamy śpiewnik zatytułowany: wychwalajcie Jehowę w pieśniach,
potem jest modlitwa i zależnie od rodzaju spotkania- od nowego roku mamy dwa spotkania, w niedziele jest to wykład publiczny- jeden brat występuje na podium i pół godziny rozwija jakś temat na podstawie Bibli- przykładowy tytuł to: "Kim jest Szatan Diabeł?". potem jest znów pieśn,
studium Strażnicy- wtedy każdy mmoże brać udział poprzez zgłaszanie się a na koniec znów pieśń i modlitwa.
Wszystko odbywa się w przyjaznej atmoswewrze, po zebraniu- a także przed umawiamy się do służby, rozmawiamy, umawiamy sie gdzieś na obiad. Traktujemy się jak rodzinę- duchową- jesteśmmy przyjaciółmi.

Czy uznajecie Stary Testament?

Oczywiście- "Całe Pismo jest natchnione przez Boga"-2Tym.3:16, 17

Aczkolwiek przykazania w nim zawarte już nas nie obowiązuja- Jezus dał nam nowe i zniósł tamte.
Stary tesament opowiada o narodzie Izraelskim- był to lud wybrany przez Jehowę i jest dla nas cenną lekcja
Mówiłam tu o pierwszych 5 księgach. Potem Ps. czy przysłó także mówią wiele ciekawych rzeczy i studiujemy całą Biblię.
Nie jest za późno!
dusia139 jest offline Zgłoś do moderatora