Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - jak to jest z L4??
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-04, 21:07   #37
precious_81
Wtajemniczenie

Dot.: jak to jest z L4??

Cytat:
Napisane przez ewccik Pokaż wiadomość
a co do 13-stki to nie jej się nie traci całkowicie,
jeśli przepracowało się w roku przynajmniej 6 m-cy to proporcjonalnie do przepracowanych m-cy dostaje się 13-stkę.
Ale jeśli idziesz na zwolnienie na całą ciążę czyli przypuszczam gdzieś od 2 m-ca to jest 7 m-cy + macierzyński 4 m-ce to przekraczasz pół roku więc z 13-stki nici. U nas nie ma się też prawa do nagrody i premii.

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Chorobowe jest dla ludzi chorych, nie dla kobiet w ciąży, nie dla osób które płaciły składki (ja też płacę i jutro na chorobowe nie pójdę sobie ot tak, bo chcę) ani dla zatrudnionych. Nie jest to też żaden przywilej ciężarnej. Ani nie służy to temu, że jej się zachciało.

Chorobowe w ciąży wzięło się od zagrożeń poronieniem. Teraz lekarze je rozdają jak ciepłe bułki. Kiedyś ktoś się do tego przyczepi i dostać je będzie bardzo trudno, wtedy znowu kobiety będą tracić ciąże na potęgę, bo nikt się nie odważy dać L4 bez wcześniejszych poronień w karcie kobiety, jak na zachodzie właśnie.

I tyle będzie z tego przywileju.

Żeby nie było - rozumiem chorobowe w ciąży przy ciężkiej, trudnej pracy. Z drugiej strony pracodawca ma obowiązek dać kobiecie w ciąży zajęcie, które będzie odpowiednie do jej stanu.
Chorobowego dla kaprysu nie rozumiem i nawet nie zamierzam próbować.
Podpisuję się rękami i nogami.

Cytat:
Napisane przez ewccik Pokaż wiadomość
jak pracodawcy nas mogą wykorzystywać to czemu my ich nie miałybyśmy ???
Nie każdy pracodawca wykorzystuje pracowników. Często zdarza się, że pracodawca jest w porządku a pracownik nie, ale pracownik jest chroniony przez całą masę przepisów a pracodawca już nie.

Skoro Twój pracodawca jest taki zły to nie boisz się, że po nieobecności przez całą ciążę i jeszcze macierzyński Cię po prostu zwolni?
Ja nie byłam w takiej sytuacji jak Ty, więc ciężko mi powiedzieć, ale raczej szybko bym sie stamtąd zwolniła.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując