Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aparaty ortodontyczne cz. IV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-04, 21:18   #1943
buddha.b
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
Tylko jak wszystkie informacje zamieścimy w FAQ, to nie będzie o czym gadać na forum
Ja myślałam o zamieszeniu najbardziej podstawowych informacji, o reszcie można pisać w wątku
No tak,tylko jeśli ma to być pomocne w podjęciu decyzji o aparacie to jednak coś takiego by się przydało.Bo przecież często właśnie ludzie tu zadają pytania odnośnie różnych typów aparatu i zazwyczaj słyszą urocze "wyszukiwarka"...
Dlatego myślę,że fajnie byłoby napisać kilka plusów,od pauzy,np.(ja mam metalowy więc tylko o nim mogę się wypowiedzieć)
plusy-tani,można się bawić kolorami;minusy-widoczny.
(to oczywiście w totalnym uproszczeniu i skrócie).

Jakby nie patrzeć często można się tu spotkać z subiektywnymi opiniami np.o Damonie właśnie czy też aparatach estetycznych pisanych przez osoby,które nigdy ich nie nosiły,ale je zdecydowanie odradzają,co dla mnie jest nieporozumieniem.Rozumiem ,że można pisać,że ten aparat mi się nie podoba,ale pisanie o jego wadach czy zaletach na zasadzie "bo koleżanka taki miała i mówiła,że..."to nienajlepsze rozwiązanie,ale wiadomo,od tego jest forum,żeby dyskutować I uważam,że powinno się unikać w FAQ oceniania któregokolwiek typu aparatu stałego-bo wiadomo ile ludzi tyle opinii właśnie.Ale to tylko moje zdanie,i nie chce się wtrącać,zwłaszcza,że jak pisałam będę mieć teraz ograniczony dostęp do neta.

Cytat:
Napisane przez papryka85 Pokaż wiadomość
A powiedz, czy on też rozrywał Ci szew podniebienny?
Dobre pytanie Ortodontka na szczęście oszczędziła mi takich miłych tekstów w stylu "A teraz założymy hyraxa,który rozerwie szew podniebienny" więc nie wiem,mogę tylko obstawiać,że tak,bo szpara między jedynkami zrobiła mi się konkretna no i zdecydowanie poszerzyła mi się górna szczęka.

W ogóle to mam tylko jedną,malutką uwagę odnośnie FAQ(mam nadzieję,że nikt się nie obrazi) :
o ile mi wiadomo obecnie na wątku nie udziela się żaden ortodonta.My,osoby noszące aparaty mamy oczywiście wiedzę na ich temat,czasem mniejszą,czasem większą(zdarza się,że lepszą niż kiepscy ortodonci).Jednak nikt z nas NIGDY nie zakładał pacjentowi aparatu,nie prowadził jego leczenia i co więcej-nie ma specjalizacji z ortodoncji,dlatego unikajmy,przynajmniej w FAQ,wypowiedzi w takim wszechwiedzącym tonie w kwestiach,które jednak wymagają głębszej wiedzy.
Bo o ile wypowiadając się np. na temat koloru gumek czy czyszczenia zębów oczywiście nie trzeba być lekarzem,to jednak niektóre kwestie dotyczące stricte leczenia powinno się pozostawiać moim zdaniem fachowcom(i pisać to właśnie w FAQ).

Tyle z mojej strony,mam nadzieję,że nie zamotałam i da się zrozumieć tę wypowiedź.

edit: a jednak coś dodam -zgadzam się z kasiek:to ze zdaniem orto najbardziej powinniśmy się liczyć i nie dać się mamić zarówno reklamom,jak i też postom na forach.Każdy swój rozum ma i powinien choć spróbować ocenić obiektywnie co dla niego będzie najlepsze,uwzględniając przede wszystkim opinie ekspertów.Pozdro

Przede wszystkim rób to, co jest najlepsze dla ciebie.
Dzięki temu życie bedzie o niebo łatwiejsze.

Edytowane przez buddha.b
Czas edycji: 2009-01-04 o 21:21
buddha.b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując