Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - jak to jest z L4??
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-05, 12:58   #54
p4w
Zakorzenienie

Dot.: jak to jest z L4??

Cytat:
Napisane przez gabriellao0 Pokaż wiadomość
A jaki urlop weźmiesz jak urodzisz już dziecko?
Macierzyński skończy się szybko. Co wychowawczy?

p4w
Masz idealnego szefa i idealny układ. U mnie w firmie gdybyś na rozmowie powiedziała "staram się o dziecko" nie dostałabyś pracy! BA, JA SAMA BYM CIEBIE NIE PRZYJĘŁA (bo ja również przyjmuje ludzi do pracy).
Jednak kiedy już kobieta pracuje to inna mańka. Ja i koleżanki "dbamy" o siebie i ciężarne itd.
Piszesz o złych doświadczeniach pracodawców z ciężarnymi, a myślałaś skąd się one wzięły!!! Dawniej kobiety w ciąży pracowały normalnie ale nastał kapitalizm i to PRACODAWCĄ NIE SPODOBAŁY SIE CIĘŻARNE I ZWOLNIENIA NA DZIECI (które KIEDYŚ nie były tak częste) !!! Ogólnie całą tę "wojnę" zaczęli pracodawcy bo to ONI PIERWSI zaczęli mieć jakieś "ale" do ciąży, zwolnień czy udogodnień ciężarnych. Bo po co pracodowacy kobieta "o którą trzeba specjalnie dbać", lepiej ją zwolnić!
Stąd wzięły się nowe prawa dla ciężarnych, większe "obwarowania" i też trochę więcej L4 niż kiedyś!
Każdy kij ma dwa końce!

MOŻECIE MÓWIĆ CO CHCECIE A JA UWAŻAM ZE CIĘŻARNA MA PRAWO TYLKO I WYŁĄCZNIE Z POWODU WIDZI MI SIĘ iść na L4.

wiem, że miałam komfortową sytuację - ja pracowałam już w tym gabinecie (byłam na stażu) i zależało mi na dobrych relacjach z szefem - wiedziałam, że lepiej mu powiedzieć wszystko od razu, bo to doceni, a nielojalności nie trawi
on najwyraźniej stwierdził, że kalkuluje mu sie zaryzykować i mnie zatrudnić mimo wszystko

pewnie jak bym poszła do "obcego" gabinetu nie byłabym taka wylewna, ale gdybym już była w ciąży to nie wyobrażam sobie tego zataić

wiem, ze sytuacja na polskim rynku pracy nie jest taka słodka i dlatego dobrze, ze jest możliwość "ucieczki na L4" w sytuacji kryzysowej (nierespektowanie praw cięzarnej, itp.), ale jeszcze raz podkreślam w każdej sytuacji można się zachować w porządku, albo lekceważąco i nie fair i tylko o takich sytuacjach pisałam

3220g 54 cm

------------------

p4w jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując