Rozeznanie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
Napisane przez katka_19
Dziewczynki a ja mam troszkę inne pytanie. Otóż zakończyłam własnie staż i Pani powiedziała że pocztą przyjdzie mi PIT, którego muszę złożyć w Urzędzie Pracy...
Czy w związku z tym otrzymam jakiś zwrot podatku czy coś??
Jeśli tak to jak to się ma gotówkowo??
Przepraszam za być może głupie pytania, jednakże jestem w tej kwestii zielona:/ 
|
Trochę inaczej. Urząd Pracy wyśle Ci PIT-11, to jest taki druk który pracownik otrzymuje od pracodawcy i tam jest napisane ile zarobiłaś, ile podatku pracodawca w Twoim imieniu wpłacił do Urzędu Skarbowego. Na podstawie tego PITa-11 rozliczysz się z podatku (czyli wypełnisz PIT-37 i złożysz go w US w terminie do 30 kwietnia). To czy i ile dostaniesz zwrotu zależy od tego ile zarobiłaś, a ile zaliczek w Twoim imieniu zostało wpłacone do US. Stażyści mało zarabiają (a zaliczki płacą), więc zwykle jakiś tam zwrot zawsze mają 
Cytat:
Napisane przez mimix86
Może któraś z Was mogłaby mi doradzić. Stażowe ma przychodzic około 10 dnia miesiąca. Ale to są informacje z Wrocławia, więc niekoniecznie wszędzie mogą byc (w przypadku wypłaty stypendium np. )
Rozważam przede wszystkim konto w BZWBK bo mają ofertę, że do 30 roku życia za darmo prowadzone, ale chyba jest w tym jakiś haczyk bo trochę dziwne, że aż tak idą na rękę studentom.
P.S. Na stażu jest fajnie  zaczęłam dzisiaj naukę programu Płatnik, zobaczymy jak będzie dalej.
Pozdrawiam wszystkie Wizażanki i (byłe) stażystki 
|
Nie ma haczyka. Konto >30 (mniej niż 30) zakładasz będąc studentką mając mniej niż 30 lat, a korzystasz z niego aż do 30-stki. Ja mam to konto, więc osobiście mogę Ci powiedzieć, że haczyków nie ma Usługi internetowe są za darmo i dostajesz kartę na dwa lata (tylko pamiętaj, że jak dostaniesz tę kartę, to musisz w ciągu 3 m-cy zrobić nią 3 transakcje np. trzy razy za chleb zapłacić, bo jak jej nie użyjesz te 3 razy, to Ci za nią ściągną 25 zł, a jak użyjesz, to masz kartę za darmo - no w sumie, to można uznać za jakiś tam haczyk mały , bo jak po dwóch latach dostaniesz nową kartę, to 25 zł od razu skasują). Najwyraźniej nie chcą żeby studenci zaraz po studiach zamykali konta, więc tę darmochę tak przedłużyli.
Mam też konto w PKO, ale nie jestem zadowolona, bo płacę 2,5 miesięcznie i nie mam z tego nic specjalnego. Ale niestety konto w PKO założyłam w pierwszej kolejności i teraz poczekam do końca semestru żeby je zamknąć, bo panie w dziekanacie mają ten numer konta już zapisany, że tam mają wysyłać stypendium - nie chcę im mieszać tymi numerami kont, bo się boję, że coś pomieszają i moje stypendium w kosmos pójdzie. Taka jestem bojaźliwa 
I jeszcze Ci powiem, że ostatnio zainteresowało mnie konto w Aliorze. Ale to nie teraz, tylko dopiero jak zamknę w PKO, to pomyślę o tym, bo fakt faktem kasują miesięcznie 3 zł, ale za to można korzystać ze wszystkich bankomatów Alior wszędzie się reklamuje, że za prowadzenie konta nic się nie płaci, za wydanie karty też nie, ale jak zerkniesz na cennik, to zobaczysz, że te 3 zł kasują za używanie karty. Bez sensu, no ale pewnie tak zrobili, żeby te 3 zł ukryć i zwabić ludzi do oddziałów.
Albo może któraś z wizażanek podsunie inne możliwości w innych bankach, to sama chętnie poczytam, bo na razie z innymi bankami nie miałam osobiście do czynienia, więc się nie wypowiadam.
Edytowane przez Elitka4
Czas edycji: 2009-01-05 o 21:57
|