|
Rozeznanie
|
Dot.: problem z narkotykami- kolega ćpun
Cytat:
Napisane przez ElettroVoce
caipirinha - Ty chyba nie wiesz o czym mówisz. marihuana jest narkotykiem i nie bez powodu jest zabroniona !!! od niej często się zaczyna i coś o tym k**wa wiem, bo przed świętami pochowano mojego kumpla, który w ciągu pół roku od tylko trawki stoczył się do każdego syfu jaki dało się zdobyć. miał dziury w głowie i dla "zabawy" chciał przejść między wagonami ruszającego tramwaju.
|
Chyba wiem o czym mówię, lepiej niż Ty. Na jakiej podstawie Ty opierasz swoje zdanie? Na przypadku kolegi. Ja na wszystkich publikacjach i badaniach jakie udało mi się znaleźć, plus na własnym doświadczeniu. Znam ludzi, którzy palą od lat, a przy tym studiują, pracują, rozwijają swoje pasje i w życiu nie sięgnęli po nic więcej. I co z tego? NIC. Nic tu nie jest regułą, wszystko zależy od indywidualnego przypadku.
Cytat:
Napisane przez ElettroVoce
do autorki wątku - zrób dokładne rozeznanie, nie czekaj aż będzie za późno. bardzo mało osób potrafi rozsądnie dozować sobie narkotyki mimo, że wielu stwarza takie pozory. pogadaj ze wspólnymi znajomymi. ponadto nie miej oporów, żeby pogadać z jego rodzicami. może na jakiś czas zabierze Ci to kolegę, ale są duże szanse, że pomożesz mu ominąć niezłe bagno.
|
MIEJ opory, żeby pogadać z jego rodzicami. =p
Cytat:
Napisane przez martagg
Nigdzie nie sugerowałam że jesteś ćpunką, ale stanowczo sugeruję rozwagę przy czytaniu Twojej wypowiedzi dot bagatelizowania szkodliwości miękkiego narkotyku.
Rozmowę mogę kontynuować gdzie chcesz, ale myślę, że to bezcelowe, nie przekonamy się wzajemnie, że konopie to tylko fajne doznania i właściwości lecznicze versus że to problemy lub tylko do nich wstęp.
Życzę Ci byś miała tylko dobre doświadczenia.
|
Dziękuję. Tyle, że ja nigdy nie napisałam i nie napiszę, że konopie jest zdrowe, bezpieczne i w ogóle cacy. Bo nie jest. Tyle, że nie jest również tak straszne, żeby wsadzać za to ludzi do więzienia!
Cytat:
Napisane przez Dronf
A teraz zejde trochę z tematu i poopowiadam wam o złej marihuanie, która wcale nie jest tak zła, jakby chcieli o niej powiedzieć jej wrogowie, ale też nie jest taka dobra, jakby chcieli o niej powiedzieć jej zwolennicy!
|
To chyba najmądrzejsze zdanie na temat marihuany, jakie usłyszałam.
Cytat:
Napisane przez Dronf
caipirinha - choćbyś zaczeła rzucac piorunami nie przrtłumaczysz przeciętnemu obywatelowi, że trawka może byc mniej szkodliwa od wódki, która pije dziadek, wujek i ksiadz proboszcz. Nie w tym kraju.
|
Smutna prawda. Ale próbować będę ;). Nawet tutaaaj.
Zacytuję najpowszechniejsze źródło - Wikipedię - by przedstawić objawy użycia alkoholu i marihuany. I teraz bardzo proszę wszystkie przeciwniczki, powiedzcie, czy idąc same, późnym wieczorem, wolałybyście spotkać grupę facetów, którzy są upaleni, czy pijani...
ALKOHOL
Cytat:
|
Etanol jest substancją narkotyczną z kategorii depresantów. W małych dawkach - rzędu 30-35 ml (duże piwo, dwa kieliszki wódki) wywołuje on stan pobudzenia, przyspieszone bicie serca, rozszerzenie źrenic, zaprzestanie odczuwania zmęczenia i ogólną poprawę nastroju. U zdrowej, młodej osoby, która do tej pory nie spożywała alkoholu, wypicie 100 g etanolu (ok. 1/4 l wódki) powoduje już zwykle stan silnego zamroczenia - objawiający się utratą sprawności ruchowej, problemami z utrzymaniem równowagi, utratą kontroli nad własnymi emocjami. W skrajnych postaciach zamroczenie alkoholowe przejawia się czasami całkowitą utratą świadomości i zanikami pamięci, zanika zdolność koncentracji i oceny sytuacji, pamięć, mowa, widzenie staje się nieostre. Co roku w wypadkach samochodowych spowodowanych przez nietrzeźwych kierowców ginie lub traci zdrowie wiele przypadkowych osób. Często alkohol leży u podstaw zachowań agresywnych i impulsywnych, a zaburzenie zdolności logicznego myślenia może powodować nieporozumienia, przez co osoby nadużywające alkoholu często wdają się w bójki.
|
MARIHUANA
Cytat:
Efekty doświadczane po spożyciu marihuany są indywidualne i zależne od ilości, rodzaju oraz jakości surowca, sposobu przyjmowania, a także genów, organizmu czy ogólnej sytuacji. Najczęstsze z nich, to: - polepszenie nastroju, euforia
- tymczasowe upośledzenie pamięci krótkotrwałej, pobudzenie wyobraźni
- "otwarcie zmysłów", wzmocnienie percepcji, wzmożona wrażliwość na bodźce
- osłabienie koncentracji
- zaburzenia w percepcji czasu
- zwiększone łaknienie
- suchość w ustach i pieczenie oczu, spowodowane wyschnięciem śluzówek
- przyspieszone tętno, uczucie chłodu
- spadek aktywności fizycznej
|
Czekam.
|