Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jak powstrzymać się od wyciskania - cz. III
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-05, 23:21   #2234
Kira87
Wtajemniczenie

Dot.: Jak powstrzymać się od wyciskania - cz. III

Nie wiem czy moje porady się przydadzą, ale zaryzykuję

W gimnazjum nawiedził mnie straszliwy trądzik. Była to dla mnie nowość, bo zawsze miałam bardzo gładką skórę. Oczywiście pierwsza instynktowna reakcja obronna, to drapanie, wyciskanie, dręczenie i nieustanne gmeranie w okolicach buzi.
Doszło do tego, że nieustannie, wręcz co chwilę dotykałam się i sprawdzałam, czy te pryszcze jeszcze są, czy już ich nie ma.

Jak sobie z tym poradziłam?

Zaczęłam spisywać w notatniku (nie w kalendarzu) dni tygodnia. Codziennie zapisywałam kolejny dzień i dopisywałam pod spodem: nie wyciskać! Dodatkowo zaczęłam wypisywać dokładny schemat pielęgnacji mojej cery. Gdy ręce zaczynały mnie niepokojąco świerzbić, to biegłam do łazienki, przemywałam buzię i smarowałam miodową maseczką. Wtedy gdy mimowolnie ręce sięgały twarzy, lepka maź powodowała u mnie włączenie się lampki alarmowej: nie drapać!
Notatnik zawsze leżał przede mną na biurku. Ile razy chciałam się podrapać, tyle razy siłą woli zmuszałam się by spojrzeć na notatnik. Wtedy myślałam sobie: muszę się trzymać moich zapisków.

W ten sposób z dnia na dzień polepszała się moja cera. Zaczęłam stosować raz na tydzień "parówkę" z rumianku, masaż buzi i inne "babcine" sposoby (np. maseczka z selera na przebarwienia). Piłam również bratka i czerwoną oraz zieloną herbatę.

Nie wiem czy się to komuś przyda, ale warto spróbować.

Powodzenia!
"Wszechświat dopuszcza liczne sposoby straszliwego przebudzenia, na przykład ryk tłumu wyłamującego drzwi frontowe, wycie syren straży pożarnej czy nagła świadomość, że dziś jest właśnie poniedziałek, który jeszcze w piątek wieczorem wydawał się przyjemnie odległy."
~Lineage2 & Sigur Ros fan
Kira87 jest offline Zgłoś do moderatora