2009-01-06, 07:24
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: mój mąż pije
Cytat:
Napisane przez majreg
Annain. To Ty jesteś chora i to Ty potrzebujesz pomocy. Jest osobą współuzależnioną od męża alkoholika. Tak jak Twoje myśli i całe życie obraca się wokół jego picia tak jego myśli i jego życie obraca się wokół butelki. To takie samo uzależnienie i dlatego to Ty musisz szukać pomocy. Alkoholikowi można pomóc tylko w 1 sposób. Kochać go twardą miłością. Ale do takiej są zdolne osoby wolne od nałogów. Dlatego żeby mu pomóc musisz sama być zdrowa psychicznie i wolna od uzależnień. Zapisz się do grupy wsparcia lub na psychoterapię. Nie czekaj aż on się stoczy. Alkohol stacza człowieka ZAWSZE, ponieważ jest substancją PSYCHOAKTYWNĄ. Tak jak narkotyki. Twój mąż nie jest w stanie przestać pić sam, to nie jest kwestia silnej woli. Wiem,ze zabrzmi to dziwnie i dziś niezrozumiale, ale współczując mu, rozumiejąc i tłumacząc pogarszasz jego stan, pomagasz mu w piciu. Musisz się uniezależnić, bo inaczej to ty sama będziesz pogłębiać jego chorobę. Masz szansę mu pomóc tylko wtedy gdy sama się wyleczysz z uzależnienia od niego. Zaufaj mi. Wiem co mówię. Przeszłam to samo. Inaczej Twój i jego koszmar nigdy sie nie skończy.
|
dokladnie tak
pomyśl o dziecku, bo ono ma wielką sznsę by podążać taką samą drogą jak jego ojciec alkoholizm to patologia
|