Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-06, 09:54   #4835
cava
Zakorzenienie
 
Avatar cava
 
Zarejestrowany: 2007-02
Wiadomości: 22 108
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI

Cytat:
Napisane przez Ejli Pokaż wiadomość
Postanowiłam już nie zamieszczać jadłospisów, bo szczerze mówiąc nie wiem jaki to ma sens na dłuższą metę... Ale co jakiś czas nachodzą mnie różne pytania .
Jak o tej porze roku najlepiej zapewnić odpowiednią ilość warzyw? Mam chore jelitka i warzywa są imo bardzo wskazane, niestety w lodówce miewam ostatnio przede wszystkim marchewki (i robię się żółta) oraz ogórki kiszone. No i jeszcze papryka (ponoć ciężkostrawna) oraz cebula (wiadomo - nie zawsze można zjeść ). Gotowane warzywa tracą witaminy i smak


Nie prawda! Nawet jeśli gotujesz warzywa w dużej ilości wody którą odlewasz i tak nie będzie tragicznie i to wciąż wartościowe danie! Straty witamin nie są podczas gotowania az tak duze jak kiedyś sądzono. Natomiast zupy warzywne to już w ogóle samo zdrowie o tej porze roku. Fakt faktem, ze warzywa najlepiej do zupy zetrzeć na tarce i rzucić na ugotowane już mięso i ziemniki/kaszę/ryż, żeby gotować je jak najkrócej - wtedy w ogóle są SUPER w dodatku zjadamy wszystko, bo przecież zjadamy je z wodą w której się gotowały.

, parowaru jeszcze nie mam, kiszonki umiarkowanie odpowiednie, rzodkiewki itp - szklarnia. Co polecacie ? Z czego mogę robić sałatki z olejem lnianym?

No są jeszcze: seler (seler, jabłko, rodzynki i orzechy, trochę oleju, soku z cytryny i miodu- klasyczna sałatka piękności), sa pory (surówką z pora jest dośc cięzka, ale można posiekanego pora zblanszowac krótko żeby był lżejszy- bardzo zdrowe warzywko!), pietruszka, ziemniaki, czarna i biała żodkiew, czosnek, biała i czerwona kapusta - kapusty sa niezwykle zdrowe a cała zimę świeże, biała i czerwona cebula, buraki + cała gama warzyw szklarniowych, cały czas dostępna jest natka pietruszki.

No i sa mrożonki a w nich wszytko! Mrożonki sa OK, warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, a np. szpinak nawet zwiększa swoją przyswajalność białka jak jest przemrożony.


I ile wielkich jabłek można zjeść, żeby było jeszcze rozsądnie? 2? Kocham !
Ile lubisz a Ci nie szkodzi
__________________
Cava

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora