2009-01-06, 09:54
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VI
Cytat:
Napisane przez Ejli
Postanowiłam już nie zamieszczać jadłospisów, bo szczerze mówiąc nie wiem jaki to ma sens na dłuższą metę... Ale co jakiś czas nachodzą mnie różne pytania  .
Jak o tej porze roku najlepiej zapewnić odpowiednią ilość warzyw? Mam chore jelitka i warzywa są imo bardzo wskazane, niestety w lodówce miewam ostatnio przede wszystkim marchewki (i robię się żółta) oraz ogórki kiszone. No i jeszcze papryka (ponoć ciężkostrawna) oraz cebula (wiadomo - nie zawsze można zjeść  ). Gotowane warzywa tracą witaminy i smak
Nie prawda! Nawet jeśli gotujesz warzywa w dużej ilości wody którą odlewasz i tak nie będzie tragicznie i to wciąż wartościowe danie! Straty witamin nie są podczas gotowania az tak duze jak kiedyś sądzono. Natomiast zupy warzywne to już w ogóle samo zdrowie o tej porze roku. Fakt faktem, ze warzywa najlepiej do zupy zetrzeć na tarce i rzucić na ugotowane już mięso i ziemniki/kaszę/ryż, żeby gotować je jak najkrócej - wtedy w ogóle są SUPER w dodatku zjadamy wszystko, bo przecież zjadamy je z wodą w której się gotowały.
, parowaru jeszcze nie mam, kiszonki umiarkowanie odpowiednie, rzodkiewki itp - szklarnia. Co polecacie  ? Z czego mogę robić sałatki z olejem lnianym?
No są jeszcze: seler (seler, jabłko, rodzynki i orzechy, trochę oleju, soku z cytryny i miodu- klasyczna sałatka piękności ), sa pory (surówką z pora jest dośc cięzka, ale można posiekanego pora zblanszowac krótko żeby był lżejszy- bardzo zdrowe warzywko!), pietruszka, ziemniaki, czarna i biała żodkiew, czosnek, biała i czerwona kapusta - kapusty sa niezwykle zdrowe a cała zimę świeże, biała i czerwona cebula, buraki + cała gama warzyw szklarniowych, cały czas dostępna jest natka pietruszki.
No i sa mrożonki a w nich wszytko! Mrożonki sa OK, warzywa zachowują swoje wartości odżywcze, a np. szpinak nawet zwiększa swoją przyswajalność białka jak jest przemrożony.
I ile wielkich jabłek można zjeść, żeby było jeszcze rozsądnie? 2? Kocham  !
|
Ile lubisz a Ci nie szkodzi
|
|
|