Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - "Siewcy mowy polskiej"-czyli błędy językowe
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-06, 12:44   #199
Mini007
Zakorzenienie

Dot.: "Siewcy mowy polskiej"-czyli błędy językowe

Numer jeden, który powoduje u mnie wysypkę i skurcz mięśni - moja Mama od jakiegoś czasu tworzy kwiatki w rodzaju: "Kup kilogram mandarynków", czyli odmienia rodzaj żeński jak męski. Co ciekawe, zaczęła tak mówić dopiero niedawno, w dodatku przy złej wymowie zapisuje je poprawnie. Zauważyłam, że Babcia (mama Mamy) też tak mówi. Czasem poprawiam, czasem daję spokój, ale ucho za każdym razem wychwytuje błąd i włosy mi się podnoszą na głowie. Z tego wszystkiego czasem z rozpędu odmienię rzeczownik rodzaju męskiego jak żeńskiego, byle nie słyszeć końcówki "-ów"

W Internecie nagminnie mylenie końcówek "ą" i "om", nadeszła jakaś nowa fala na zasadzie "bynajmniej-przynajmniej", którego już nie mogłam ścierpieć. Do tego "Moje życie zmieniło się o 360 stopni" w znaczeniu "zmieniło się diametralnie"...

Ja sama z uporem mówię: "Kupić ci pączek?", "Zjedz sobie pączek", ale tak mi się to spodobało po przeczytaniu w pewnej książce, ze na stałe weszło do mojego słownika. Tak jak czasami "kakało", ale pączek to zdecydowanie moje ulubione słowo
Mini007 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując