Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Cytaty z ksiazek
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-06, 15:25   #541
irracjonalnie
Raczkowanie

Dot.: Cytaty z ksiazek

'Już chciała powiedzieć, że (...) czas jest czasem, każda sekunda trwa dokładnie sekundę, to przecież jej obowiązek. Ale zaraz przypomniała sobie tygodnie, które przemknęły w mgnieniu oka, i popołudnia trwające całą wieczność. Minuty ciągnące się godzinami i godziny, które minęły tak szybko, że nawet tego nie zauważyła'

z serii "Świat Dysku" Terry Pratchett

'Świat jest ich pełen. Obietnic bogactwa, zbawienia, wiecznej miłości. Niektórzy sądzą, że mogą wszystko obiecać, inni zaś na to przystają, bo łudzą się, że zapewni im to lepszą przyszłość (...) Ci, którzy łamią obietnice, czują się bezsilni i sfrustrowani. To samo dzieje się z tymi, którzy gorączkowo chwytają się cudzych obietnic'

Paulo Coelho - 'Demon i panna Prym'

'Zło to zło (...). Mniejsze, większe, średnie, wszystko jedno, proporcje są umowne a granice zatarte. Nie jestem świątobliwym pustelnikiem, nie samo dobro czyniłem w życiu. Ale jeśli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale'

Andrzej Sapkowski - 'Ostatnie Życzenie'