2009-01-10, 18:47
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kredyt mieszkaniowy?
Cytat:
Napisane przez Sadek
Niestety nigdzie średnia krajowa nie jest kasą która pozwala na wygodne (minimalnie) życie, tak to juz jest na całym swiecie. Zresztą trochę nie rozumiem jednego podejscia Polaków...że ludzi 20-paro letnich powinno byc od razu stac na wlasne mieszkanie! Przepraszam ale gdzie tak jest? W Niemczech połowa całego rynku mieszkaniowego to komunalki+ mieszkania i domy wynajmowane, mam młodych znajomych w Paryżu (świetni informatycy, oczywiscie nie Polacy), Oni nawet nie marzą o własnym mieszkaniu! I nie slyszalem wielkiego płaczu, cieszą sie tym co mają. Mieszkanie albo dom to jest w dzisiejszych czasach luksus, może w krajach "ropy" wygląda to inaczej.
|
Po 1 to mam prawie 30 lat. Mając 20 parę jeszcze studiowałam, a w pierwszej pracy daleko mi było do średniej krajowej
Po 2 to gdybym miała szansę na mieszkanie komunalne, albo gdyby wynajmujący mieszkania w naszym kraju nie byli wyzyskiwaczami i nieobliczalnymi ludźmi, potrafiącymi wywalić czlowieka z dnia na dzień, bez powodu, to nie spieszyłoby mi się do własnego M
Po 3 - oni o własnych mieszkaniach może i nie myślą, bo wolą lepszy standard życia. Mnie nie stać ani na mieszkanie, ani na luksusy, typu drogie ciuchy, codzienne wypady do kina, baru, wczasy w ciepłych krajach, żarcie na mieście itp. Ba, nawet samochodu nie mam, bo gdybym go miała, to nie byłabym w stanie już żadnych pieniędzy odłożyć.
I po 4 - mam akurat dobre porównanie. Pracuję w firmie włoskiej, byłam tam na szkoleniu 6 tygodni. Ludzie pracujący na identycznym stanowisku żyją w nieporównywalnie lepszych warunkach. I jeszcze bezczelnie mi wmawiają, że w Polsce wszystko jest 3x tańsze ...
Jak im powiedziałam, że mieszkam w 28m2 to nie wierzyli, że takie mieszkania istnieją. Musiałam rysować jak to wygląda. Nie wierzyli też, że na mieszkanie wydaję ponad 1/3 mojej pensji.
|
|
|