Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Aparaty ortodontyczne cz. IV
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2009-01-17, 14:23   #2555
jagoda
Raczkowanie

GG do jagoda
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz. IV

Teraz mogę już oficjalnie nazywać siebie aparatką, bo wczoraj założyłam górny łuk. Na razie częściowo (więc czuję się taka nie do końca rozdziewiczona) - tylko na jedynki i dwójki, w czwartek idę do dentysty usunąć górne czwórki a 30 stycznia orto zakłada mi resztę Ostatecznie zdecydowałam się na metalowe zamki, bo przy mojej wadzie będą najbardziej skuteczne a poza tym zawsze pieniążki w portfelu zostaną

Co do rozmów z orto - to moja pani doktor (pan doktor zresztą też, bo we dwójkę prowadzą pacjentów) zawsze wszystko mi tłumaczy, co robi, po co, co ma sie stać, etc. No i mogę zadać milion pytań

A propos swędzących lub bolących dziąseł - w mojej klinice każą codziennie masować dziąsła, żeby utrzymać je w zdrowiu przez okres leczenia (i wtedy też jest lepiej ukrwiona kość, co bezpośrednio wpływa na jej szybsze dostosowanie się do zmienionego układu zębów). Wystarczy szczoteczka dla małych dzieci - miękka i o niedużej główce (tylko nie okrągłej ale bardziej podłużnej, np. oral-b stages) i codziennie 15 minut masażu, a w przypadku wiekszych problemów z dziąsłami (utrzymujące się stany zapalne, krwawienie, narastanie na zęby) trzeba zainwestować w irygator.

Jak postanowiłam w wakacje, że ponownie założę aparat, to nie wyobrażałam sobie, że mógłby być inny niż kosmetyczny, a tu prosze - znów mam metal i wcale mi to nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie

jagoda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując